Tip van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: IJsvogels

Boswachter Daan: IJsvogels

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

IJsvogels

Het is misschien wel de allermooiste vogel die we hebben in het Goois Natuurreservaat, al moet je echt geluk hebben om hem te spotten: de ijsvogel. Met zijn knalblauwe veren lijkt hij wel een tropische soort. Hij broedt in een paar van onze gebieden. Zo ook bij de plas naast ons kantoor aan de rand van het Mediapark. In onze vergaderzaal hebben we een verrekijker op statief opgezet om een glimp van hem te kunnen opvangen. En we hadden mazzel: de afgelopen tijd waren meneer en mevrouw ijsvogel druk in de weer. Er komen weer jonge ijsvogeltjes aan en de kraamkamer moet op tijd klaar zijn. Een prachtig schouwspel waar wij op afstand van kunnen genieten. Ook in ons nieuwste bos, het Kocherbos in Muiderberg, broedt deze mooie vogel trouwens.

De plas naast ons kantoor is een ideale plek voor de ijsvogel. Hij kan er op stevige takken vlak boven het water zitten en vanuit deze uitkijkpost snel visjes uit het water oppikken. Wat wil je nog meer als jong ijsvogelgezin!

Geen wintervogel

Je zou denken dat de ijsvogel door zijn naam een echte wintervogel is. In werkelijkheid kunnen ze slecht tegen kou. Ze leven van vis. Zachte winters zijn voor hen dus juist prettig, omdat de vis dan makkelijker te vangen is. Tip: heb je een vijver of woon je vlakbij een plas, en wil je de ijsvogel helpen als komende winter streng uitpakt? Zorg voor een wak, zodat hij kan vissen.

Voorlopig is het gelukkig nog volop zomer en geniet ik van de ijsvogels die druk bezig zijn hun nestje klaar te maken.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Meer informatie over een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter