Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Illusielandschap

Boswachter Dirk: Illusielandschap

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Illusielandschap

Is het je wel eens opgevallen als je in één van onze natuurgebieden bent? Je loopt door onze bossen, heidevelden of stuifzanden en je waant je in de eindeloze natuur. Aan de horizon niets dan bomen en glooiende heuvels (oké, op de torenspits van de St. Vituskerk en de televisietoren in Hilversum na dan! 😉). En dat terwijl je toch midden in de randstad bent.

Erfgooiers

Deze natuurbeleving midden in zo’n verstedelijkt gebied is uniek. We noemen het het illusielandschap. En dat willen we als Goois Natuurreservaat graag behouden. Zo blijven de Gooise landschappen intact zoals ze er al uitzagen in de tijd van de erfgooiers. Dit waren boeren die de gronden in het Gooi eeuwenlang bewerkten. Zo is ook de heide ontstaan. Van origine was het hele Gooi bedekt met bossen. Op plekken waar bomen werden gekapt, groeiden geen nieuwe bomen terug door het weiden van schapen. Door de droge, voedselarme, zanderige grond van het Gooi veranderde de begroeiing langzamerhand in heide. Van de paarse velden kun je volgende maand hopelijk weer volop genieten.

Maar ik dwaal af. Nog geen vakantieplannen deze zomer? Ga op safari in ons eigen mooie Gooi. Plof op een mooie avond lekker op een bankje in een van onze natuurgebieden, neem er een drankje bij en droom weg in het illusielandschap. Daar kan geen Toscane tegenop! Op onze website vind je verschillende gratis wandelroutes om te downloaden. Ik wens je een prachtige zomer!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter