Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Regiobeheerder Ben Blessing neemt afscheid na 44 jaar

Regiobeheerder Ben Blessing neemt afscheid na 44 jaar

Regiobeheerder Ben Blessing neemt afscheid na 44 jaar


Dit keer een speciale column. Ben Blessing, regiobeheerder, neemt na 44 jaar afscheid van de natuur in het Gooi.

Ben was als jongen al actief natuurbeschermer in het Gooi. Hij ging in 1970 in verzet tegen de plannen voor een weg dwars door natuurgebied Bikbergen. In 1977 startte hij zijn loopbaan bij het Goois Natuurreservaat als jongste jachtopziener en boswachter. Hij was toen 21 jaar oud en samen met drie andere boswachters verantwoordelijk voor de wildstand en het natuurbeheer.

Roep van wulp en korhoen

Er veranderde veel in de jaren tachtig en negentig. De heide was in de begin jaren tachtig voor een groot deel dichtgegroeid. Als je door het gebied wandelde, hoorde je nog de wulp en de korhoen roepen. Die zijn inmiddels helaas verdwenen. Het Goois Natuurreservaat groeide in die jaren met duizend hectare extra natuur, de oorspronkelijke heide werd hersteld en de schaapskudde kwam weer terug op de heide. Het was een tijd van vooral aanpakken. Deze manier van werken past bij Ben. Een doener en pionier met ongelooflijk veel passie voor de natuur en het Gooi. Het waren gouden jaren volgens Ben.

Geromantiseerd

Het vak van boswachter werd vaak geromantiseerd. Er waren in die tijd geen vaste werktijden, je moest 24 uur per dag paraat staan. Eén keer per week was er overleg met de rentmeester. Dan moesten de boswachters op volgorde van leeftijd (met pet af op schoot) op een rij gaan zitten. De oudste medewerker mocht het dichtstbij de rentmeester zitten. Ben zat, als jongste van het stel, bijna bij de deur. Feodaal noemt Ben het, maar ook leuk, want het had een eigen sfeer.

Na twaalf jaar boswachter promoveerde Ben als hoofdboswachter. Hij is trots op zijn bosbouwwerk en de vele dingen die hij voor elkaar heeft gekregen voor de natuur. De afgelopen achttien jaar was Ben als regiobeheerder het gezicht van GNR in met name het noordelijk deel van het Gooi.

De geboren en getogen Bussumer gaat het Gooi verlaten. Ben verruilt zijn boswachtershuis voor het mooie glooiende landschap met oude bossen en meren in Gaasterland. Gelukkig nog steeds maar een uurtje rijden vanaf het Gooi!

Gerelateerde berichten