Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Ontmoet Daan Eijben

Ontmoet Daan Eijben

Ontmoet Daan Eijben
Ik groeide op als stadsjongen in Amsterdam. Het Amsterdamse bos was onze achtertuin. Daar gingen we dagelijks voetballen of huttenbouwen. Mijn moeder heeft me ‘groen’ opgevoed. Zij heeft me de liefde voor de natuur bijgebracht. Ze trok me aan mijn hand het bos in, en bleef bij ongeveer elke plant staan om daar iets over te vertellen.

Toen ik een opleiding moest kiezen kon ik kiezen tussen ‘blauw’ of ‘groen’. Het werd ‘blauw’ want ik was jong, de actie van de politie trok, en ik kwam uit de grote stad waardoor de natuur voor mij tóén wat minder voor de hand lag. Maar naarmate ik ouder werd begon de natuur steeds meer te trekken. Ik besloot in het diepe te springen en reageerde op een vacature als boswachter bij het Goois Natuurreservaat. Tot mijn verbazing werd ik aangenomen. Ik heb geen opleiding tot boswachter maar voldeed op alle andere vlakken wél aan het profiel. Ik heb die opleiding natuurlijk wel nodig dus ik zit nu weer netjes één dag in de week in de schoolbanken. Daarnaast ben ik natuurlijk ook gewoon in de natuur aan het werk en ga dan vaak op de elektrische off-road motor de natuur in.

Toezicht met de motor

Met de motor is de afstand tot het publiek veel kleiner dan als je in een auto zit. Ik kan gemakkelijk afstappen voor een gesprek, of voor een compliment als de hond aangelijnd is. Ik merk wel dat het contact met mensen anders is nu ik geen politie-uniform meer aan heb.  Door mijn groene boswachterspak voelen mensen meer ruimte om de discussie aan te gaan. Dat is niet erg, ik vind het leuk om het gesprek aan te gaan en om mensen enthousiast te maken voor de natuur.

Samen zorgen voor de natuur

We moeten zuinig zijn op de natuur. Ook omdat er steeds meer mensen komen genieten in de natuur. Voor mij is dat de rode draad in mijn werk: mensen laten weten dat de natuur kwetsbaar is én dat we samen moeten zorgen dat de natuur behouden blijft. Ik vind het mooi dat ik daar als boswachter een steentje aan bij kan dragen. Ik heb het mooiste vak dat er is! Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk. Dan trek ik de natuur in, geef voorlichting, of ga op pad met een collega. Ik kom elke dag weer nieuwe dingen tegen en leer iedere dag. Het mooie is dat ik tegenwoordig mijn moeder aan de hand meeneem de natuur in en dat ik dan alles wat ik geleerd heb aan háár kan vertellen!

Gerelateerde berichten