Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > De fietspaden van het GNR

De fietspaden van het GNR

De fietspaden van het GNR


Tientallen kilometers fietspad, om precies te zijn 80, laten je genieten van het landschap en de natuur in het Gooi. Dankzij het zorgvuldige onderhoud zijn de routes veilig en goed begaanbaar.

In de zomer stapt hij zelf op de fiets en inspecteert hij alle fietspaden die we binnen en buiten onze natuurgebieden in beheer hebben. De rest van het jaar is hij druk met het onderhoud van deze fietspaden: Henk Niewöhner. Sinds 2004 is hij de beheerder van onze fietspaden. Hij is een echt buitenmens en doet het onderhoud grotendeels zelf. Het is volgens Henk belangrijk dat fietsers zich er bewust van zijn dat de fietspaden in onze natuurgebieden voor recreatief gebruik zijn en daar dus ook op zijn ingericht. ‘Het is bijzonder dat mensen in deze streek over zoveel van deze prachtige paden kunnen fietsen.’


Henk Niewöhner

Een cyclus van 10 kilometer per jaar

Dagelijks fietsen duizenden mensen door onze natuurgebieden over fietspaden die aangelegd zijn voor recreatief gebruik, en mooi ingebed liggen in de natuur. Uit oogpunt van veiligheid besteedt het Goois Natuurreservaat veel aandacht en zorg aan onderhoud. Jaarlijks wordt er vanaf maart tot half mei groot onderhoud gedaan. Dat houdt in dat ongeveer 10 kilometer fietspad per jaar een nieuwe toplaag krijgt. Henk bepaalt welk fietspad wanneer groot onderhoud krijgt. Na ongeveer twaalf jaar hebben alle fietspaden groot onderhoud gehad en kan er weer van voor af aan begonnen worden.

Prioriteiten

Er is een toename in het gebruik van de fietspaden, hierdoor neemt de druk op de paden en het onderhoud toe. De middelen die we hebben zijn beperkt en het is elk jaar prioriteiten stellen. Het doel is om alle fietspaden zo goed mogelijk te onderhouden. Dat betekent dat Henk ook veel op pad gaat om met mensen te praten die melding doen van schade of klachten hebben. Sommige fietspaden lopen over particuliere landgoederen of langs boerderijen. Daardoor is relatiebeheer ook een belangrijk onderdeel van zijn werk. En onderhoud gaat niet alleen over de fietspaden, ook de bermen zijn belangrijk. In juni worden deze gemaaid, en laaghangende takken worden gesnoeid.

Materiaal

Vroeger werden onze fietspaden gemaakt van schelpen, daarna van een Duits natuursteen. Omdat dit geen constante kwaliteit had betekende dat vieze fietspaden en fietsers. In 2011 zijn we daarom overgestapt op Schots granietgruis. Dit graniet wordt met containerschepen aangevoerd en gebruikt als vervanging voor het grind in asfalt. Het gruis dat hierbij ontstaat is geschikt voor het gebruik voor fietspaden. Drukte in de natuur De drukte in de natuur is de afgelopen tijd toegenomen. Dat betekent ook extra druk op de fietspaden. Er wordt op dit moment nagedacht over hoe we daar in de toekomst mee om moeten gaan.

Gerelateerde berichten