Het voorjaar komt eraan! Hoewel de dagen nog grijs zijn, laten de eerste bomen en struiken ons zien dat de lente er aan komt. De gele katjes van de hazelaar bloeien alweer volop en de elzen staan in bloei. De knoppen van veel bomen en struiken worden dikker en de meidoorns beginnen langzaamaan hun blaadjes uit te vouwen. Nog even en we kunnen weer volop genieten van bloeiende bloesems en verse jonge blaadjes!
Wist je dat je de meidoorn en de sleedoorn, die vaak met elkaar verward worden, in deze periode goed kunt herkennen? De meidoorn maakt eerst zijn blaadjes voordat deze gaat bloeien terwijl de sleedoorn bloeit op het kale hout en daarna pas zijn blaadjes maakt.
Sprookjesachtig
In het Gooi is het krentenboompje op de heide een favoriet voor veel mensen. De massale bloei van de wit-roze bloesems op de verder nog kale heide zorgt voor een sprookjesachtig landschap. Vooral de Zuiderheide staat bekend om dit voorjaarsfenomeen.
Persoonlijk ben ik altijd gek op de frisse kleur van de verse nieuwe blaadjes. Rond eind maart staan de knoppen van de beuken op springen. Het frêle jonge beukenblad, gekreukeld en doorschijnend groen van kleur, is prachtig om te zien in de voorjaarszon. Vergeet dan ook zeker niet een wandeling te maken in het Spanderswoud of op voormalig landgoed Bikbergen waar veel beukenlanen te vinden zijn.
Vind het voorjaar
De Japanse Lariks, zijn naam zegt het al, komt van oorsprong niet voor in Nederland. Ooit aangeplant als boom voor de houtproductie, is hij nu een overblijfsel en te vinden op de voormalige landgoederen. Deze naaldboom is bijzonder, want hij verliest namelijk elk jaar zijn naalden. De kleur groen van de verse jonge naalden is veruit mijn favoriet. Ook in de herfst is deze boom trouwens een plaatje, de naalden worden knalgeel voor ze op de grond vallen.
Dus hoe kaal alles ook nog lijkt, je kunt het voorjaar, met een klein beetje zoekwerk, echt al vinden! Ga er op uit en geniet ervan. Want het lentegevoel zit hem in de kleine dingen!