Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Column Poul Hulzink: Mijn droom voor de Gooise natuur

Column Poul Hulzink: Mijn droom voor de Gooise natuur

Column Poul Hulzink: Mijn droom voor de Gooise natuur

Poul Hulzink is senior beleidsmedewerker natuur, landschap en recreatie bij het Goois Natuurreservaat.

Het landschap, de dieren en planten van het Gooi, en de sereniteit die we kunnen ervaren als we in de natuur zijn, geven het Gooi mede z’n bijzondere karakter. Iets dat bijna iedereen herkent en van betekenis vindt.

Ik werk al jaren met veel plezier bij het Goois Natuurreservaat. Ik hou van het landschap waar zoveel dieren en planten leven. Een warm nest waar het goed toeven is. Dat moeten we koesteren. Want er is veel aan de hand in ons drukke land. De kwaliteit van lucht, water en bodem is niet meer wat het geweest is en zou moeten zijn. Voor de natuur, maar ook voor onze gezondheid.

Schreeuw om hulp

De natuur schreeuwt echter niet zelf om hulp. Dat moeten wíj doen. Daar werken we elke dag hard aan. En alhoewel beleid niet sexy is, is het vaststellen van aandachtspunten, maatregelen en een agenda onmisbaar. Ons nieuwe Beleidsplan 2024 – 2027, dat in februari gepubliceerd is, is ons richtsnoer.

Klimaat verandert echt

Als je mij met het Beleidsplan in de hand vraagt welke uitdagingen er de komende pakweg 20 jaar op ons pad komen, denk ik aan drie dingen. Ten eerste is dat water. De overvloedige regen van deze winter, maar ook de laatste extreem droge zomers, maken duidelijk dat het klimaat echt verandert.

Een ander vraagstuk is de steeds grotere drukte in de natuur. We moeten balans vinden tussen rust voor de natuur, maar ook ruimte voor natuurbeleving. Tot slot willen we de komende jaren actief nieuwe gebieden aankopen en die verbinden met bestaande. Dat zorgt voor een robuuste natuur met optimale overlevingskansen voor planten en dieren.

Gegons van insecten

Tot slot deel ik graag mijn droom voor de Gooise natuur met u. Over twintig jaar hoop ik op een Goois Natuurreservaat met divers bos en voldoende rustplekken voor reeën, dassen, vossen en hazen.

Ik zie een ietwat rommelige heide voor me, vol gegons van insecten en vlinders. En met grondbroeders zoals de boomleeuwerik, roodborsttapuit en natuurlijk de nachtzwaluw. In het voorjaar hoor je er hoog in de lucht veldleeuweriken zingen… Droomt u met me mee?

PS. Benieuwd naar het nieuwe Beleidsplan? U vindt ‘m op onze website: gnr.nl/beleidsplan

Gerelateerde berichten