Speelbos/verblijf 't Laer
Koester ons groene thuis

Speelbos/verblijf 't Laer

In natuurgebied Zuiderheide, met bos, heide, zandverstuivingen en enkele kleine vennetjes heeft Goois Natuurreservaat een groepsverblijf voor veldwerk en natuureducatie, ’t Laer. Het gebouw biedt onderdak aan groepen die kleinschalig natuurbeheer verrichten. Ook scholen die een ruimte zoeken voor natuurbeleving, natuureducatie of veldonderzoek zijn van harte welkom. Bij 't Laer is ook een speelbos aanwezig voor kinderen van 4 tot 14 jaar, vrij toegankelijk. De naam 't Laer betekent open plek in het bos.

't Laer is zowel met de auto of touringcar als met het openbaar vervoer te bereiken. Op 700 meter van het groepsverblijf ligt de bushalte 'Heidebloem/A27' van lijn 109, Hilversum-Baarn. Het bezoekadres is Oude Postweg 1 te Laren (Noord-Holland).

Groepsverblijf (Groepsverblijf blijft voorlopig gesloten tot 1 januari 2021)

Het groepsverblijf is geschikt voor 50 overnachtende personen op basis van zelfverzorging. De huur bedraagt € 11,00* per persoon per etmaal, waarbij uitgegaan wordt van minimaal 20 personen. De prijs is exclusief elektriciteit, gas, water en reinigingsheffing. De totale kosten worden achteraf, op basis van nacalculatie, met je afgerekend.

Voor informatie over de beschikbaarheid van 't Laer en reserveringen kun je contact met ons opnemen.

Voorzieningen

 • Dagverblijf van 85 m2 (met tafels en stoelen);
 • 2 slaapzalen met 10 of 12 stapelbedden en een slaapruimte met 3 stapelbedden;
 • 4 toiletten, 4 douches en 14 wasbakken;
 • Keuken met uitrusting om zelf gerechten te bereiden;
 • Bijkeuken en kantoorruimte;
 • Centrale verwarming.

Zelf meebrengen

 • Slaapzakken, kussens en kussenslopen;
 • Borden, bestek en mokken, eventueel opdienschalen;
 • Hand- en theedoeken, toiletpapier;
 • Vuilniszakken, schoonmaakmiddelen en afwasmiddel;
 • Lucifers, koffiefilters (rond, voor professioneel apparaat);
 • Eten en drinken.

Natuurbeleving

Het Goois Natuurreservaat wil met groepsverblijf 't Laer vooral jongeren bij natuurbescherming betrekken. Schoolgroepen kunnen wat het natuureducatieve deel betreft ondersteund worden door IVN-natuurgidsen. Jaarlijks doen circa 400 leerlingen mee aan een van de educatieve programma's. In totaal komen er jaarlijks meer dan duizend leerlingen naar 't Laer, behalve voor veldstudie ook voor vrijwilligerswerk in de natuur. Verschillende natuur- en milieugroepen maken eveneens gebruik van de faciliteiten die het verblijf biedt voor lezingen, cursussen en vergaderingen. Ook andere groepen variërend van kerkelijke gezelschappen tot kunstgroepen maken gebruik van ’t Laer. Natuurbeleving neemt bij al deze groepen een centrale plaats in.

Speelbos

Naast het groepsverblijf ligt het eerste speelbos van het Gooi. Het is een populair speelbos voor kinderen van 4 t/m 14 jaar, met uitsluitend natuurlijke speelelementen zoals, een beekje, een boomstammenpad, holle weggetjes en nog veel meer. Kinderen kunnen zich uren uitleven met zand, water, keien, bomen klimmen en hutten bouwen. Voor de (groot-)ouders zijn er zitbanken. Er is een Dixi-toilet aanwezig.

Het speelbos is een gezamenlijk project van Goois Natuurreservaat en initiatiefnemers van IVN. Vele vrijwilligers hebben meegeholpen bij de aanleg. Het speelbos wordt gesponsord door onder meer de Vogelwerkgroep het Gooi en Omstreken, de Lakeland Foundation, Vitens, het IVN, Coöperatiefonds Rabobank Noord Gooiland, Kringloopcentrum Eemnes en de Nationale Postcode Loterij.

Speelbos 't Laer is open tussen zonsopgang en zonsondergang, zoals alle natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat.