Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Mirjam: Lammetjes!

Boswachter Mirjam: Lammetjes!


Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid.

Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-08.

Lammetjes!

Het is nog steeds winter, maar in de stal van het Goois Natuurreservaat is het al een beetje lente. De eerste lammetjes zijn geboren!

Schapen en de Gooise heide: ze horen bij elkaar. Onze Drentse heideschapen begrazen de heidevelden. Zo blijft de heide het open landschap dat zo karakteristiek is voor het Gooi. Het Drentse heideschaap is het oudste schapenras van Nederland. Je kunt zeggen dat het levend cultureel erfgoed is. Door een goed fokprogramma met andere kuddes in Nederland houden we het ras zuiver en sterk.

Vrouwtjesschapen, ooien, zijn 150 dagen drachtig. Daarna wordt het lammetje geboren. Meestal is het er eentje, heel soms een tweeling. Over het algemeen hebben de ooien geen hulp nodig bij de bevalling. Wel moeten zij goed in de gaten worden gehouden worden en verzorgd. Onze herders hebben het er druk mee!

Geur en geluid

Na de geboorte staan de lammetjes binnen twintig minuten. Dat is heel belangrijk, want zij moeten snel kunnen drinken om de waardevolle eerste melk, de biest, binnen te krijgen. Deze bevat ontzettend veel afweerstoffen in de vorm van eiwitten. Dit beschermt het kwetsbare kleintje tegen infecties. Moeder ooi likt het lammetje helemaal schoon. Zo maken moeder en kind kennis met elkaar. Zij herkennen elkaar aan hun geur en geluid. De eerste dagen zijn ze samen in een klein afgezet hokje om elkaar goed te leren kennen voordat ze weer de kudde ingaan.

De schapen bevallen in een grote stal zonder publiek. Zo hebben dier en herder alle rust. Wil je lammetjes kijken? Nog heel even wachten. Vanaf eind maart rennen ze rond bij de schaapskooi in Blaricum!

Mirjam de Hiep
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter