Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Kuif de mees

Boswachter John: Kuif de mees

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Kuif de mees

Op de vraag van mijn collega communicatie welke dier er op het welkomstpaneel bij de ingang naar het Goois Natuurreservaat aan de Franse Kampweg mocht komen, hoefde ik niet lang na te denken. Mijn favoriete bosvogel natuurlijk: de kuifmees! Heb je die wel eens ontmoet?

De meeste van ons (her)kennen de koolmees en pimpelmees. Makkelijk te herkennen en graag geziene gasten op voedertafels in de tuin. De staartmees komt daar meestal ook wel in groepjes langs om te snoepen van de vetbollen. Staartmezen zijn van die gezellige wattenbolletjes met een lange staart. En als je goed kijkt zie je ook nog wel eens een zwarte mees en de glans- of matkopmees.

Onmiskenbaar

Maar de kuifmees? Die leven bij voorkeur in dichte sparrenbossen. Ze voeden zich met kleine insecten. Het is een kleine, bruinachtige mees met een opvallende kuif. Aan de bovenkant is hij uniform bruin, zijn onderkant is vuilwit tot beige. Zijn kop is overwegend wit met een zwarte tekening. Zijn keel, dunne kraag en oog- en wangstreep zijn zwart. En met een lange rechtopstaande kuif is hij echt onmiskenbaar. Die is zelfs zichtbaar als hij is afgeplat! Broeden doet hij in de wat oudere (naald)bossen met voldoende, ook staand, dood hout. Hij zoekt daar zijn plekje in natuurlijke holtes.

Tip: Vind je het leuk om vogels te leren herkennen in de Gooise natuur? Meld je aan voor een vogelherkenningscursus, schaf een kijker en vogelgids aan. Ook zijn er inmiddels meerdere mooie vogelherkenningsapps voor op je telefoon. Je eigen vogelgids altijd op zak, ideaal! Ik gebruik hem bijna wekelijks. Vogel ze!

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter