Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Brand in het reservaat

Boswachter John: Brand in het reservaat

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Brand in het reservaat

Je moet er niet aan denken. Een bos- of heidebrand in ons prachtige Goois Natuurreservaat. Nu niet meer voor te stellen, maar wist je dat mijn collega’s vroeger heide verbrandden als beheermaatregel? In de winter, met lichte vorst, weinig wind en heel veel vakmanschap. Dan doen we al jaren niet meer. Nu is het vooral voorkomen dat een natuurbrand de hele regio ontregelt.

Speciale brandweerwagens

Als boswachters lopen wij daarom permanent met een brandweerpieper op zak. Als hij afgaat, rijden we gelijk mee met de brandweer. Brand in onze gebieden wordt geblust door speciale natuurbrandbestrijdingswagens. Deze brandweerauto’s bevatten met 3.000 liter wel twee keer zoveel water als een standaard tankautospuit. Ook zijn ze zijn vierwiel-aangedreven en er kan vanuit het dak tijdens het rijden al worden geblust. Verder kunnen ze water over de cabine en voor de wielen sproeien om over hete ondergrond te kunnen rijden.

We open de hekken voor de brandweer, zoeken mee naar de brandlocatie en gidsen de brandweerlieden. Want ze moeten rekening houden met waterwinpunten, inrijpunten, berijdbare routes en de aanwezigheid van campings, wegen en archeologische monumenten.

Tip! Check de website www.natuurbrandrisico.nl als je de natuur ingaat. En wees zeker in extreem droge zomers als deze erg voorzichtig met vuur. Niet roken, dat spreekt voor zich, maar parkeer bijvoorbeeld ook nooit een voertuig met een hete uitlaat in het hoge gras. Geniet nog van de zomer!

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter