Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Natuur behouden

Boswachter Daan: Natuur behouden

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Natuur behouden

Het Goois Natuurreservaat bestaat 90 jaar! Je hebt er vast al iets over gehoord. Negentig jaar lang al behouden en beschermen we de natuur in het Gooi. Dat klinkt prachtig. Maar wat ís natuurbehoud nou eigenlijk? Wat doet het Goois Natuurreservaat daarvoor?

Eigenlijk is natuurbehoud een samenspel van ingrijpen of soms juist níet ingrijpen. Na een flinke storm, zoals die van afgelopen februari, laten we waar mogelijk omgevallen bomen liggen. Dood hout doet leven. Het wordt een nieuwe biotoop voor mossen, paddenstoelen, insecten, vogels en knaagdieren. Zo draagt zo’n omgevallen boom bij aan meer biodiversiteit. En dat is een belangrijk speerpunt in ons natuurbeheer.

Handje helpen

Op andere momenten en plekken grijpen we juist wél in. Om een soort te beschermen of een handje te helpen. Zo leggen we bijvoorbeeld broeihopen aan voor ringslangen. Een soort die voorkomt in de wat nattere gebiedjes en die hoge eisen stelt aan haar leefomgeving. En daar profiteren ook weer andere soorten van. Reden dus om de ringslang te koesteren. Een ander voorbeeld: de prachtige reeën die je soms tegenkomt in de schemering van de ochtend of avond. Reeën vinden in het drukke Gooi echter steeds moeilijker een plek om ongestoord te herkauwen of jongen groot te brengen. Daarom leggen wij rustplekken voor ze aan. Want de ree hoort bij het Gooi!

Tip! Meer weten? Ga naar gnr.nl/doemee, en bekijk op de landkaart wat we doen om de natuur te behouden en hoe jij ons hierbij kunt helpen. Zodat jij van de natuur in het Gooi kunt blijven genieten. Nu en in de toekomst.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Meer informatie over een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter