Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Hoorneboegse heide

Boswachter Dirk: Hoorneboegse heide

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Hoorneboegse heide

Zacht glooiend, uitgestrekt, afwisselend… ik heb het hier over één van mijn favoriete natuurgebieden: de Hoorneboegse heide ten zuiden van Hilversum. Het is een van de 65 natuurgebieden die door het Goois Natuurreservaat worden beheerd en beschermd.

Duizenden jaren oude sporen

De Hoorneboegse heide is vernoemd naar landgoed ‘De Hoorneboeg’, op een hoog punt centraal in het gebied gelegen. De zware bomen om het landgoed trekken roofvogels, vleermuizen, spechten en uilen. Maar wist je dat in het gebied ook duizenden jaren oude menselijke sporen te vinden zijn, zoals grafheuvels, urnenvelden en karrensporen? Ook zijn er sporen teruggevonden uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een tankgracht.

Leuk weetje: dit is een van de weinige gebieden in ‘t Gooi waar je op warme zomeravonden de veldkrekel kunt horen. Deze soort leeft op droge en schrale plaatsen met wat lichte begroeiing, zoals heidegebieden. Hij is doorgaans alleen in de zuidelijke helft van Nederland te vinden (en het gaat niet zo goed met hem, hij staat op de Rode Lijst…)

Wees zuinig op de Hoorneboegse heide

Reden te meer om zuinig te zijn op onze mooie Hoorneboegse heide en al haar bewoners, die je trouwens niet altijd even snel hoort of ziet. Maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn! Nu het weer broedseizoen is en dieren hun jongen krijgen, zijn rust en ruimte extra belangrijk. Dus, bezoek je de Hoorneboegse heide of één van onze andere gebieden? Blijf op de paden, neem je afval mee en houd je hond aan de lijn. Bedankt voor je medewerking!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter