Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Gaspeldoorn

Boswachter Dirk: Gaspeldoorn

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Gaspeldoorn

Zo rond eind februari begin ik altijd reikhalzend uit te kijken naar de lente. En wat kan die dan soms toch nog lang op zich laten wachten. Gelukkig hebben we in de Gooise natuur een plantensoort die, mits de winter niet té streng is, gewoon stug doorbloeit tijdens die donkere maanden. Het is de gaspeldoorn. Met zijn felgele bloemen steekt hij dan prachig af tegen de grauwe omgeving. En dat doet toch wel een beetje denken aan de lente. Je vindt de gaspeldoorn onder andere bij de natuurbrug bij Zanderij Crailoo, nabij Hilversum. Deze week zag ik daar nog een paar bloeiende exemplaren.

Kledinghaakje

Als deze plant je aan een andere soort doet denken; dat kan kloppen, want de gaspeldoorn is familie van de brem. Let wel een beetje op als je de plant nadert, want hoe mooi hij ook is, stekelig is-ie wel!

In Nederland is de gaspeldoorn vrij zeldzaam. Hij komt voor op zandgronden, heide en in de duinen. Rechtop groeiend kan de struik een hoogte bereiken van wel drie meter, maar op onbeschutte of begraasde plaatsen blijft hij een stuk lager. De jonge bladeren zijn zacht en dieren zoals bijvoorbeeld reeën vinden die erg lekker. Door de opwarming van het klimaat doet de gaspeldoorn het in ons land trouwens steeds beter. Hij gedijt namelijk goed in gematigde klimaten waar het nauwelijks vriest.

Tot slot nog een leuk weetje. Deze mooie plant komt blijkbaar aan zijn naam door het oude woord ‘gaspe’ dat ‘haak’ of ‘gesp’ betekent. In de Middeleeuwen werden de dorens gebruikt voor het sluiten van kleding. Wie weet deden onze voorouders in het Gooi dat ook!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter