Nieuws

Nieuw hoogtepunt voor Tafelberg

08-10-2019

Op de grens van Blaricum en Huizen ligt de Tafelberg, een unieke plek waar we trots op zijn.  De geschiedenis van deze Tafelberg gaat al ver terug. Tot de 17e eeuw wordt hij ook wel de Kooltjesbergh genoemd. Bovenop legde men vuren aan als baken voor de schepen op de Zuiderzee. Op een aquarel van Jacob Cats (uit ca 1785-95) zien we een grote stenen oriëntatietafel. De naam Tafelberg verwijst waarschijnlijk naar de aanwezigheid van deze stenen oriëntatietafel.

Al vanaf halverwege de 18e eeuw was de Tafelberg een drukbezochte publieksattractie. Veel Gooiers trokken er op uit om te genieten van vergezichten. In 1934 geeft de burgemeester van Blaricum de opdracht voor de bouw van een 10 meter hoge toren bovenop deze heuvel. Wie de wenteltrap beklom had een prachtig zicht op Naarden, Muiden en Amsterdam en aan de andere kant de akkers van Blaricum en aan de horizon de Utrechtse Heuvelrug. In 1990 krijgt de Tafelberg voor het laatst nieuwe bankjes en een tafel.

De Tafelberg is na 30 jaar toe aan een opknapbeurt. De bankjes en tafel zijn oud. De helling van de berg is overwoekerd en aan de kant van de heide uitgesleten. Het uitzicht vanaf de berg is minimaal omdat de zicht-assen voor een groot deel zijn dichtgegroeid. We zijn daarom recent begonnen met het herstel van dit unieke uitkijkpunt. De hellingen worden hersteld en zo ingericht dat schapen ze kunnen begrazen. De trap wordt verplaatst naar de zuidkant van de berg. Wandelaars kunnen daardoor voortaan vanaf de heide de berg op en hoeven niet meer om te lopen. Een viertal zichtlijnen wordt hersteld zodat de heide weer is te overzien. Met helder weer is in de verte, boven de bomen uit, zelfs Almere te zien. De oude opgang aan de achterzijde wordt ingeplant met bomen en struiken.

De bovenkant van de berg krijgt een heel nieuw aangezicht. De oriëntatietafel komt weer terug in een nieuwe vormgeving. Er komt een uit baksteen gemetselde ronde tafel met zitgelegenheid en natuurstenen oriëntatiepunten. In natuursteen komen opnieuw de verwijzingen naar bijzondere plekken in de omgeving. Helemaal bovenop komt net als in de 18e eeuw, opnieuw een tafel. Inclusief tafel bereikt de Tafelberg een nieuw hoogtepunt van 39,2 meter boven NAP.

Het plan om de Tabelberg te renoveren bestaat al enkele jaren. Dit plan is mede mogelijk gemaakt door extra financiële steun van de Nationale Postcode Loterij, het RABO-Ledenfonds en de Ronde Tafel Hilversum.

Tussen 14 oktober en 20 december is de Tafelberg niet toegankelijk. In het voorjaar wordt de Tafelberg officieel geopend.