Nieuws

Grootste stalen Kerststal van Nederland bij schaapskooi GNR

10-12-2019

 

 

Bij de schaapskooi van het Goois Natuurreservaat op de Blaricummerheide is de grootste Kerststal van Nederland in cortenstaal te bewonderen. De stal is een kunstwerk van staalkunstenaar Joost Zwagerman uit Nederhorst den Berg.

Met dit stuk brengt hij een eigen betekenisvolle jeugdherinnering tot leven. "Als bij ons thuis na Sinterklaas de kerststal van zolder kwam, dan begon de echte kerstsfeer." Het vormt de inspiratie tot het maken van het 2,5x 7 meter grote kunstwerk onder de naam ‘Temporary Residents’. Een verwijzing naar het soms maar tijdelijke gevoel voor gastvrijheid rond de feestdagen.

Een Kerststal die meekleurt met zijn tijd en zijn omgeving. Het weer zal het staal gaandeweg een intensere roestbruine tint geven, met schakeringen die per jaargetijde verschillen. De bomen eromheen zullen ook elk voor andere bruinnuances zorgen, door de inwerking van hun verschillende zuren, zoals het looi van de eik.

De Kerststal is een geschenk van Stichting Steun GNR, de organisatie die met financiële steun van donateurs en begunstigers extra activiteiten voor het GNR mogelijk maakt. Het kunstwerk zal komende zondag tijdens het evenement ‘Kerstfeest bij de Schaapskooi’ worden onthuld in aanwezigheid van de kunstenaar Joost Zwagerman en de directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat, Karin Kos.

De stal blijft tot begin januari 2020 in de kraal bij de schaapskooi staan.