GNR > Actueel > Nieuws > Vanaf volgende week weer nesten van de eikenprocessierups

Vanaf volgende week weer nesten van de eikenprocessierups

Vanaf volgende week weer nesten van de eikenprocessierups

 

De oplettende wandelaar ziet de eikenprocessierups al in de eikenbomen zitten. Nu vaak nog in kleine groepjes bij elkaar. Vanaf volgende week bouwen de rupsen nesten. Dat is ook het moment dat ze de brandharen krijgen die de komende maanden voor overlast zorgen.

De eikenprocessierups is een behaarde rups die vooral op eikenbomen voorkomt. Als de rupsen volgroeid zijn, maken ze op de stammen of de dikkere takken nesten. Vanuit de nesten gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. De rups vervelt een aantal keer. Vanaf de derde vervelling hebben ze de brandharen waar mensen veel last van kunnen hebben.

Goois Natuurreservaat verwijdert de nesten op plekken waar druk gerecreëerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan drukke fiets- en wandelpaden, camping, speelbos en sportterreinen.

Voorkom het contact met de brandharen van de rups. Blijf dus uit de buurt van de nesten en de rupsen. Dat geldt ook voor uw hond of paard. Wij adviseren om bij een bezoek aan een van onze natuurgebieden bedekkende kleding aan te trekken, en niet onder de eiken op de grond te gaan zitten zolang er nog rupsen zijn. 

Gerelateerde berichten