Op woensdag 5 juli raasde storm Poly over het Gooi. Door de storm zijn op sommige plekken in onze natuurgebieden bomen omgevallen of takken afgebroken. De komende dagen wordt de schade geïnventariseerd en maken we officiële fiets- en wandelpaden waar nodig weer vrij. Blijf zelf ook waakzaam als je onze gebieden bezoekt.
Na een storm ruimen onze boswachters en terreinmedewerkers takken en eventueel omgevallen bomen op de officiële paden op voor de veiligheid van bezoekers. Er zijn echter ook veel niet-officiële paadjes, zogeheten olifantenpaadjes. Als daar bomen of takken op zijn beland door de storm laten we die soms heel bewust dicht liggen voor de rust in de natuur.
Gevaarlijke situatie? Geef het door
Blijf de komende dagen alert als je onze natuurgebieden bezoekt. Want soms is niet direct zichtbaar dat er een afgebroken tak loshangt in een boomkruin, en dus gevaar kan opleveren. Meldingen over gevaarlijke situaties kunt u doorgeven aan het Goois Natuurreservaat.
Dood hout leeft
Omgevallen bomen in het bos laten we liggen. En het hout van de bomen en takken op de paden blijft achter in het bos als dood hout. Dit biedt namelijk veel kansen voor de natuur. Mossen, schimmels, paddenstoelen, kevers, insecten, vogels en knaagdieren maken dankbaar gebruik van dit dode hout. Zo heeft het een belangrijke ecologische rol als voedingsbron, schuilplaats, nestgelegenheid. ‘Dood hout leeft’, is een bekende uitdrukking. Het draagt allemaal bij aan meer biodiversiteit. Wij zijn benieuwd hoe de natuur zich ook na deze storm zal ontwikkelen.