Foto: Tjitske Sluis.
De Bussummer- en Westerheide heeft op dit moment 60 ingangen met klaphekjes. Vaak nog geen 100 meter van elkaar. Dit grote aantal ingangen heeft de afgelopen decennia gezorgd voor een enorme dichtheid aan paden op de heide. De rustgebieden voor de dieren zijn daardoor zo goed als verdwenen. Binnenkort wordt het gehele raster met de toegangshekjes rondom dit heidegebied nagekeken en hersteld.
Het GNR heeft besloten om niet alle toegangshekken terug te plaatsen met als doel: meer rustige plekken op de hei. Er verdwijnen in totaal 18 ingangen rondom de Bussummer- en Westerheide. We snappen dat het voor omwonenden best even wennen is. Die moeten straks gebruik maken van het klaphek iets verderop. Bekijk ook het nieuwsitem wat Gooi TV hierover maakte
Mikado aan paden
De Bussummer- en Westerheide behoort tot een van de mooiste heidegebieden van Nederland. Mede door begrazing kunnen we de heide hier in stand houden. Voor de grazers is het hele gebied omheind en zijn er ingangen met klaphekken. De klaphekken staan vaak op zeer korte afstand van elkaar. Mede door het grote aantal toegangen én de toenemende drukte op de heide zijn er de afgelopen jaren steeds meer nieuwe paadjes ontstaan.
Lonneke Exterkate, regiobeheerder: “Als je een luchtfoto ziet van de Bussummer- en Westerheide, zie je een ‘mikado’ aan paden”. Door het groot aantal paden, blijven er steeds minder rustige plekjes op de heide over voor het wild. Vooral voor de vogels die op de grond hun nest maken en hun jongen daar groot brengen, zoals de leeuwerik en de roodborsttapuit, is meer rust op de heide noodzakelijk om te kunnen overleven. Ook reeën hebben op dit moment te weinig rustige plekken om zich terug te trekken als er veel wandelaars en fietsers zijn.
Bekijk het overzicht
Op onze website staat het overzicht van de ingangen en de hekken die gaan verdwijnen. Ook hangen we alvast een aankondiging op de klaphekjes die niet meer terugkomen. Daar waar het nodig is, wordt het oude raster hersteld. Bekijk hier de kaart met de klaphekken.