GNR > Actueel > Nieuws > Kiezen voor een groene toekomst

Kiezen voor een groene toekomst

Kiezen voor een groene toekomst


Met de verkiezingen in het vooruitzicht vraagt het Goois Natuurreservaat extra aandacht voor de natuur. Alle politieke partijen van de vijf Gooise gemeentes (Hilversum, Laren, Blaricum, Huizen en de Gooise Meren) hebben deze week een position paper ontvangen waarin we aandacht vragen voor het thema natuur en landschap bij het opstellen van de verkiezingsprogramma’s voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Uitdagingen

De nieuwe gemeenteraden kunnen namelijk een aantal grote uitdagingen verwachten in de komende collegeperiode. Uitdagingen die direct van invloed kunnen zijn op de Gooise natuur en het landschap. Denk daarbij aan thema’s op het gebied van wonen, werken, mobiliteit, leefomgeving en milieukwaliteit. Daar komt bij dat de laatste jaren ook grote (inter-)nationale thema’s zoals stikstof-, klimaat- en biodiversiteitsproblematiek tot het gemeentelijk niveau zijn doorgedrongen.

Balans van groot belang

Onze natuurgebieden zijn van groot belang voor de planten en dieren én voor de inwoners van het Gooi. De afgelopen twee jaar hebben we meer dan ooit genoten van de Gooise natuur. De ‘coronadrukte’ zal niet meer verdwijnen. Mensen hebben de natuur ontdekt en het kan worden gezien als een voorbode van de drukte bij stijgende bewonersaantallen in de regio. Aandacht voor het toenemende aantal bezoekers en de balans tussen natuur en recreatie is van groot belang.

Biodiversiteit onder druk

Het gaat niet alleen om recreatie. Alhoewel de natuurgebieden in het Gooi beschermd zijn door wet- en regelgeving staat de biodiversiteit onder druk. Het behoud van de biodiversiteit is van groot belang bij het beheer van bossen, heidelandschap, graslanden en akkers. Geen gemakkelijke opgave en van groot belang, want ook de algemene soorten in onze natuurgebieden hebben het moeilijk. Er zijn goede kansen voor verbetering van de biodiversiteit, ook in het stedelijk gebied. Het Goois Natuurreservaat hoopt dat de brief met aandachtspunten de partijen inspireert om een groene invulling te geven aan hun verkiezingsprogramma.

Bekijk de position paper

 

Gerelateerde berichten