Goois Natuurreservaat, al 90 jaar jouw groene achtertuin
In het kader van haar 90-jarig jubileum lanceert het Goois Natuurreservaat eind augustus een campagne om alle inwoners van het Gooi bewust te maken van de waarde van de natuur in hun omgeving onder het motto ‘Goois Natuurreservaat, al 90 jaar jouw groene achtertuin’. Via het ‘Digitale Natuurreservaat’ op gnr.nl/doemee kunnen mensen de natuur bij hen om de hoek steunen met een donatie voor een natuurproject naar keuze.
De campagne gaat op maandag 29 augustus van start onder andere met aandacht via outdoor media, een radiospot, advertenties, spandoeken in de natuurgebieden en een uitgebreide socialmedia-campagne. De vrijdag vóór de campagne, vrijdag 26 augustus, vindt ook een PR-stunt plaats: om 10 bijzondere bomen in de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat prijken feestelijke strikken. Voorbijgangers kunnen via een QR-code op de labels aan de strikken het Digitaal Natuurreservaat bezoeken.
Kwetsbare natuur nog steeds onder druk
Het Goois Natuurreservaat start de campagne om inwoners van het Gooi te laten beseffen dat het niet zo vanzelfsprekend is dat zij kunnen genieten van die prachtige natuur. Het had namelijk niet veel gescheeld of Amsterdam en Utrecht waren in de vorige eeuw aan elkaar gegroeid. Dankzij de oprichting van het Goois Natuurreservaat in 1932 heeft het Gooi anno 2022 een kleine 3.000 ha beschermde natuur die het leven in het Gooi zo fijn maakt.
Al zijn de gebieden beschermd, in het zo drukke Gooi staat de kwetsbare natuur altijd onder druk. Daarom roept het Goois Natuurreservaat mensen op om via het Digitaal Natuurreservaat op gnr.nl/doemee te doneren aan een natuurproject naar keuze.
De Gooise bossen klimaatproof
Een zeer urgent en actueel voorbeeld van een van deze projecten is het klimaat bestendig maken van de Gooise bossen. Het Goois Natuurreservaat werkt aan bossen die bestaan uit meerdere soorten bomen van verschillende leeftijden. Een gevarieerd bos is beter bestand tegen droogte en zorgt ervoor dat er meer verschillende dieren en planten kunnen leven. En is dus heel goed voor de biodiversiteit. Op sommige plekken in het bos maken we open plekken en daar komt jong, nieuw bos voor terug. We hebben steeds vaker te maken met extreem droge zomers. Het is dan zo droog in de natuur dat bomen die gevoelig zijn voor hitte, zoals de fijnspar, afsterven. Of in zo’n slechte conditie verkeren dat ze zich niet meer kunnen beschermen tegen plagen, zoals de letterzetterkever. Ook op deze plekken planten we nieuw jong en gevarieerd bos terug.
Rustplekken voor dieren
Een ander actueel probleem waarvoor het Goois Natuurreservaat steun vraagt, is de zorg voor voldoende rust en ruimte voor dieren. De Gooise natuurgebieden liggen in een verstedelijkt gebied. Iedere dag komen vele mensen uit de regio naar deze natuur om te genieten van de mooie omgeving. Een ontmoeting met een konijn, vos, specht of ree maakt van wandelen in het Gooi een beleving. Maar het kan soms erg druk zijn in de natuur. Voor de dieren is het belangrijk dat ze een eigen plek hebben waar ze zich veilig voelen. Waar geen mensen of honden komen en waar ze zich terug kunnen trekken in de paartijd, als ze jongen hebben of op dagen dat het druk is. De komende jaren gaat het Goois Natuurreservaat zorgen voor meer veilige dierenrustplekken. Zo kunnen natuurliefhebbers ook in de toekomst genieten van een spontane ontmoeting met een ree in het Gooi.
De Gooise natuur is van ons allemaal
Via deze en andere projecten wil het Goois Natuurreservaat, een zelfstandige natuurbeheerorganisatie, iedereen in het Gooi betrekken bij de bijzondere Gooise natuur. En hen zelfs een beetje ‘ambassadeur’ maken. Want de Gooise natuur is van ons allemaal.
De campagne is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Hun steun vormt een onmisbare bijdrage voor de natuurbescherming in het Gooi. Mede dankzij deze continuïteit kan het Goois Natuurreservaat haar werk doen en projecten starten die nodig zijn om de biodiversiteit verder te vergroten, voor een optimale natuurbeleving voor vele mensen in en om het Gooi te zorgen en hen te betrekken bij de zorg voor de natuur.