Terwijl de herfst al in volle gang is en de zomer lang geleden lijkt, is het Goois Natuurreservaat alweer druk bezig met het volgende bloeiseizoen. Op de Westerheide, Bussummerheide en Zuiderheide zijn namelijk kleine bloemenakkertjes ingezaaid. Doel is hiermee vlinders en bijen aan te trekken én te behouden. Dit is ontzettend waardevol voor het hele ecosysteem in het Gooi. Net als in de rest van Nederland hebben insecten het erg moeilijk en nemen de aantallen af. Volgend jaar zomer staat alles in bloei.
Zaden voor hoge, droge zandgronden
‘De zaden zijn speciaal samengesteld voor ons aan de heidebiotoop van het Gooi,’ vertelt regiobeheerder Gerrit Kremer. ‘De kruiden- en plantensoorten die we hebben gezaaid kwamen vroeger ook voor op onze hoge, droge zandgronden. We hebben samengewerkt met een bedrijf dat natuurlijke zaden levert, en geen zaden die zijn doorgekweekt. Ze hebben prachtige namen: muizenoortje, vlasbekje, hazenpootje en schapenzuring. En er zitten ook bekendere soorten tussen als Sint-Janskruid, duizendblad en gewoon biggenkruid.’
Net als in de tijd van de erfgooiers
De keuze voor de heide als locatie voor de bloemenakkertjes ligt meer voor de hand dan je misschien zou denken. In de tijd van de erfgooiers, een boerenorganisatie die eeuwenlang de gronden in het Gooi in handen had, waren er op de heide ook akkers waar granen werden verbouwd. Daartussen groeiden veel andere planten en bloemen.
Gooier geeft om behoud insecten
De bloemen– en plantenzaden heeft het Goois Natuurreservaat kunnen aanschaffen dankzij de gulle extra giften van donateurs en anderen die de Gooise natuur een warm hart toedragen. We hebben in totaal bijna 7.000 euro ontvangen waarvoor wij bijna 7.000 m2 aan bloemenakkers kunnen aanleggen. Dat het behoud van insecten leeft onder de Gooise bevolking is wel duidelijk, en daar zijn wij ontzettend blij mee. In de zomer van 2022 verwachten we de eerste, uitbundige bloei van de akkers!