GNR > Actueel > Nieuws > Dieren en aanhoudende koude in de natuur

Dieren en aanhoudende koude in de natuur

Dieren en aanhoudende koude in de natuur

 

De aanhoudende kou en de dikke laag sneeuw vraagt van de dieren in het Goois Natuurreservaat extra energie om voldoende voedsel te vinden en om warm te blijven. De boswachters van het Goois Natuurreservaat zorgen ervoor dat de schaapskudde en de runderen voldoende eten en water hebben. De andere dieren, zoals vogels en reeën, hebben vooral behoefte aan rust. Voor al onze dieren is het nu heel belangrijk om zich veilig te voelen.

Verstoren kost dieren veel energie

Zoogdieren die nu een winterslaap houden, zoals vleermuizen en egels, krijgen niet veel mee van het aanhoudende koude winterweer. Voor alle andere dieren is het zoeken naar voedsel en rust nu het allerbelangrijkst.

Het verstoren van de dieren, waardoor ze moeten vluchten, kost ze veel energie. Deze energie hebben ze juist nu zo hard nodig om warm te blijven. Daarom vragen we bezoekers aan onze natuurgebieden hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Iedereen kan helpen door op de wandelpaden te blijven en door honden het liefst aangelijnd te houden. Het liefst ook op plekken waar ze los mogen.

‘Dieren hebben hun energie nu heel hard nodig om warm te blijven in dit koude winterweer’
-Boswachter John Didderen

Onze grazers kunnen erg goed tegen de kou. Ze hebben de afgelopen maanden een goede vetlaag opgebouwd en een dikke vacht. Reeën leven in de winter graag in een groep. Ze blijven bij elkaar en gaan in een soort ruststand. De ijsvogel houdt veel minder van de kou. En met een dikke laag ijs is het moeilijker om aan eten te komen. Dat geldt ook voor andere vogels. Voor allemaal is rust nu ongelooflijk belangrijk. Ze hebben alle energie nodig om voedsel te zoeken en om warm te blijven.

Gerelateerde berichten