GNR > Actueel > Nieuws > De heide kleurt weer langzaam paars!

De heide kleurt weer langzaam paars!

De heide kleurt weer langzaam paars!

Kleine vuurvlinder op struikheide

Over het algemeen is de bloeitijd van struikheide van half augustus tot half september. Maar het bloeiseizoen kan ook eerder beginnen en langer doorgaan. Genoeg regen en warmte beïnvloeden de start van de bloei. Regen genoeg dit jaar! We zien dan ook op veel plaatsen de struikheide al langzaam in bloei komen. Nu nog een paar mooie warme dagen en onze heide bloeit overal weer volop!

Struikheide

In het Gooi groeit op de meeste plekken struikheide (Calluna vulgaris). Struikheide groeit op voedselarme droge zandgronden. Bloeiende heide trekt veel bijen en vlinders aan zoals het heideblauwtje en de kleine vuurvlinder.

Paarse weelde

In het Goois Natuurreservaat liggen een van de mooiste heidegebieden van Nederland. Dat hebben we vooral te danken aan onze kuddes met Drentse heideschapen. Herder Rozenn le Buhan “Met de kudde begrazen we bijna het hele jaar door. Daarmee voorkomen we dat de heide dichtgroeit met gras en bomen. Van de bloeiende heide blijven ze gelukkig af want de heidebloemen vinden ze niet lekker!”

Wandelroutes

In de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat liggen verschillende wandelroutes. De mooiste heideroutes lopen over de Bussummer- en Westerheide en de Zuiderheide. De routes zijn gemarkeerd met betonnen paaltjes met een rode of gele pijl. Je loopt de route door de genummerde paaltjes te volgen.

Gerelateerde berichten