Zicht op de Oude kerk in het centrum van Huizen, ongeschonden cultuurhistorisch landschap in de Naarder Eng
Begin september is het blauwtongvirus bij bedrijven in Wijdemeren vastgesteld. Inmiddels heeft dit virus zich ook verspreid onder onze grote kudde Drentse heideschapen. Van de ongeveer 400 schapen zijn er 30 schapen ziek en hebben we inmiddels zeven schapen verloren aan dit virus. De besmetting zal zich naar verwachting verder uitbreiden want er komen iedere dag nog zieke schapen bij. Vijf schapen zijn inmiddels hersteld van de ziekte.
Bij de kleine kudde op de Blaricummerheide is nog geen blauwtong ontdekt. Er is ook nog geen blauwtong bij de geiten ontdekt. Bij de enkele runderen mogelijk wel. We merken dat enkele runderen minder vitaal zijn.
Geen lammetjes in 2024
Het virus heeft ook grote gevolgen voor de jaarlijkse dekperiode. Deze maand zouden de rammen bij de ooien worden gelaten. Vanaf februari tot en met maart worden die lammetjes geboren. Door het blauwtongvirus hebben we besloten om dit jaar de ooien niet te dekken. Dit om te voorkomen dat de dieren nog verder verzwakken. Daar komt bij dat de kans op verwerpingen (miskramen) bij zieke dieren veel groter is.
Het is geen gemakkelijke beslissing. In 2001 hebben we ook een jaar gehad zonder lammetjes. Dat kwam omdat de ram die de ooien gedekt had niet vruchtbaar bleek te zijn. Dit besluit, om dit jaar de ooien niet te laten dekken, betekent dat we volgend jaar geen lammetjes hebben. Het Lentefeest krijgt en ander karakter dan we gewend zijn. We hebben besloten om ook de koeien dit jaar niet te laten dekken en dus een jaar geen kalfjes.
Het blauwtongvirus
Blauwtong is een dierziekte die veroorzaakt wordt door het blauwtongvirus. Het virus kan voorkomen bij (tweehoevige dieren) zoals schapen, runderen en geiten. Universiteit van Wageningen: Blauwtong is een niet-besmettelijke virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. Vooral schapen kunnen er erg ziek van worden of eraan sterven. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus (BTV). Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens. Na melding van de uitbraak van het virus is er bij onze zieke dieren een bloedonderzoek gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). We hebben nog geen uitslag gekregen maar na onderzoek van een ziek schaap, bevestigde de dierenarts het virus. Inmiddels is landelijke vastgesteld dat we met serotype 3 te maken hebben. Tegen dit type virus is nog geen vaccin beschikbaar. Het virus komt in middels al in verschillende provincies voor.
Ziekenboeg
In de stal in Laren hebben we de ziekenboeg waar de schapen intensief behandeld worden. De dieren in de kudde houden we nauwgezet in de gaten. Wat we zien, is dat de schapen minder eten omdat ze pijn hebben in de bek en ze krijgen pijn in de poten waardoor ze kreupel gaan lopen. Er bestaat helaas nog geen behandeling tegen blauwtong. De behandeling die we kunnen geven is pijnbestrijding, ontstekingsremmers en het aanbieden van zacht en nat voer wat gemakkelijk te eten is. De zieke runderen proberen we in te vangen. Een koe staat nu in een aparte ziekenboeg en wordt onderzocht. Kijk voor meer informatie over het blauwtongvirus op de website van de NVWA: www.nvwa.nl/onderwerpen/blauwtong