GNR > Actueel > Nieuws > 90 jaar Goois Natuurreservaat

90 jaar Goois Natuurreservaat

90 jaar Goois Natuurreservaat
Het Goois Natuurreservaat bestaat 90 jaar. We beschermen al drie generaties lang de bijzondere natuur in het Gooi en dat willen we dit jaar graag vieren met jou en alle andere inwoners van het Gooi. We staan in 2022 stil bij ons verleden én blikken vooruit. Op naar 100 jaar Goois Natuurreservaat. Je zult het komende jaar veel van ons horen!

Een prachtige mijlpaal

Op 11 november 1932 werd het Goois Natuurreservaat opgericht. Met als doel om de gebieden, die daarvoor eeuwenlang in handen waren van de erfgooiers, ‘ten eeuwigen dage’ te behouden als beschermd natuurgebied én open te stellen voor het publiek. Dit jaar brengen we Goois Natuurreservaat extra onder de aandacht. We organiseren op 4 en 5 juni een groot schaapscheerdersfeest, zijn er extra activiteiten op scholen en sluiten we af met een symposium op onze verjaardag in november.

Armoede

Het Gooi was vroeger een arme streek. Landbouw op de zandgronden, wat eeuwenlang was gedaan, bracht in de eerste decennia van de twintigste eeuw steeds minder op. In diezelfde tijd groeide de steden waaronder Amsterdam explosief. Door de industrialisatie ontstond er een trek naar buiten. Ook kunstenaars trokken de stad uit om de pure schoonheid van het buitenleven vast te leggen. De komst van de Gooische Stoomtram zorgde ervoor dat dit gebied al snel werd ontdekt door kunstenaars. Anton Mauve was een van de eerste én een van de bekendste. Hij maakt Laren wereldberoemd. Laren werd ook wel ‘Het land van Mauve’ genoemd. Misschien wel zijn beroemdste schilderij: Het pasgeboren lam.

De waarde van het reservaat?

Het Goois Natuurreservaat is het, meer dan ooit, waard om te koesteren. Het reservaat vormt een belangrijk leefgebied voor vele dier- en plantensoorten van de karakteristieke landschappen van bos, heide, akkers en graslanden van het Gooi. Als inwoner krijg je er altijd die 2850 ha natuurgebied bij. Dat maakt het Gooi in alle opzichten tot een groen thuis. Zowel voor de mensen als voor de talloze planten- en diersoorten die je er kunt tegenkomen. Natuurverbindingen zijn voor ons van enorm belang. Halverwege de 20e eeuw raakte het gebied steeds verder versnipperd. In 2006 is in het Gooi de langste natuurbrug van Europa aangelegd. Op dit moment heeft het Gooi vier natuurbruggen, één grote faunaondergang onder de A27 en vele kleine faunatunnels.

Jong

Het GNR is 90 jaar jong en kijkt vol ambitie uit naar 100 jaar natuurbescherming. Het bewaren van een goede balans tussen verstedelijking en natuurwaarden is voor ons de belangrijkste opgave voorde komende tien jaar. Want dat het alleen maar drukker zal gaan worden in het Gooi, staat wel vast.

Over het Goois Natuurreservaat

Het Goois Natuurreservaat (GNR) is een kleine zelfstandige natuurbeschermingsorganisatie opgericht in 1932. Het bestaat uit 61 grote en kleine natuurgebieden. Bij de oprichting had het GNR 1.526 hectare beschermde natuur en bestond nog uit het stadje Naarden en vijf dorpjes ‘die als eilanden zwierven in een zee van groen’. Nu, anno 2022, is het bijna omgekeerd: buffers van bos en heide tussen de bebouwing van Naarden, Bussum, Huizen, Laren, Blaricum en Hilversum. In 1920 had het Gooi ca 75.000 inwoners nu zijn dat er meer dan 200.000. Door de grote verscheidenheid aan verschillende landschappen op een klein oppervlak, kent het GNR een relatieve grote biodiversiteit met (kwetsbare) soorten. Het Gooi is landschappelijk van grote waarde omdat je je in een groot ‘oneindig’ natuurgebied waant. Dat komt omdat de stedelijke gebieden die dichtbij liggen, niet of nauwelijks zichtbaar zijn. We noemen dit het ‘illusielandschap’ dat karakteristiek is voor het Gooi. Wil je de Gooise natuur ook helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol. De natuur is je dankbaar! Ja, ik geef een eenmalige gift

Gerelateerde berichten