GNR > Actueel > Nieuws > 35 hectare nieuwe natuur

35 hectare nieuwe natuur

35 hectare nieuwe natuur

Plan Huydecopersweg: Voor het Goois Natuurreservaat een unieke kans om maar liefst 35 hectare voormalige snelweg aan te kopen en in te richten als natuurgebied.

Aan de zuidkant van Hilversum, nabij de Laapersheide, het Laapersbos en het Huydecopersbos, ontstaat dit jaar een nieuw natuurgebied. In de driehoek tussen de spoorlijn Hilversum – Utrecht en de snelweg A27 lagen tot 2018 de afritten van de afslag Hilversum. Bij de verbreding van de snelweg is deze aansluiting vernieuwd, waardoor er minder ruimte nodig was voor het verkeer. Voor het Goois Natuurreservaat een unieke kans om maar liefst 35 hectare voormalige snelweg aan te kopen en in te richten als natuurgebied met bos, zeldzame flora, waterberging en recreatiemogelijkheden.

De voormalige, verwijderde afritten zijn nog goed zichtbaar in het landschap.

Het komende jaar gaan we samen met Rijkswaterstaat en de gemeente Hilversum aan de slag met de inrichting. Begin 2025 zijn de werkzaamheden naar verwachting afgerond, waarna het Goois Natuurreservaat eigenaar en beheerder van het gebied wordt. Daarmee zal het oude stuk snelweg omgevormd zijn tot een volwaardig onderdeel van de natuur rond Hilversum, die daarmee weer een stukje robuuster is geworden.

Oude lanenstructuur

De inrichting is uitgewerkt in het natuur- en landschapsplan Huydecopersweg. De bassins voor de waterberging leggen wij aan tussen een oude lanenstructuur uit de 19e eeuw. Dit is een aanvulling op het watersysteem van Hilversum, dat in de vorige eeuw werd ontworpen door de bekende stadsarchitect Dudok. Door de klimaatverandering is de kans op periodes van hevige regenval vergroot, dat hebben wij ook allemaal kunnen zien in de afgelopen maanden. De nieuwe waterberging zorgt voor extra opslagruimte voor al dit water. Het kan vanuit Hilversum door een pijpleiding vanuit het gemaal Diependaalselaan naar het gebied worden gepompt. In de bassins zakt het water vervolgens langzaam de bodem in en zorgt het voor aanvulling van het grondwater.

Plan voor natuur en waterberging

De bodem van de nieuwe waterberging ligt op het grondwaterniveau. Deze plekken zijn het hele jaar door vochtig waardoor er bijzondere planten kunnen gaan groeien, zoals moeraswolfsklauw, zonnedauw en klokjesgentiaan. In het gebied rond de opslagbassins ontstaat bos, schraalgrasland en heide, en we maken er enkele poelen. Dit toekomstig natuurgebied sluit aan op de natuur zoals we die vinden op de aangrenzende Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is verder verbonden met de natuurbrug Zwaluwenberg bij Hollandsche Rading, waar dieren uit de provincie Utrecht de snelweg kunnen oversteken naar het Gooi.

Volop recreatiemogelijkheden

Om het gebied toegankelijk te maken voor natuurliefhebbers, zorgen wij voor nieuwe fiets-, wandel- en ruiterpaden. Recent zijn er daarvoor al tunneltjes aangelegd onder de Diependaalselaan en onder het spoor aan de Maartensdijkseweg. Deze tunneltjes verbinden we met een fietspad. De wandelpaden sluiten aan op het bestaande netwerk en doorkruisen het gebied van de waterberging via dwarslaantjes. Ook herstellen wij in 2024 de oorspronkelijke route van het historische Voetstappenpad, een zeer bekende wandelroute rondom Hilversum die rond 1970- moest worden aangepast door de aanleg van de A27.

Help mee Plan Huydecopersweg voor altijd veilig te stellen als beschermde natuur

De mogelijkheid om zo’n groot gebied aan te kopen doet zich in het Gooi bijna nooit voor. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcodeloterij kunnen we alvast van start. Help ook mee Plan Huydecopersweg veilig te stellen als voor altijd beschermd natuurgebied! Doe uw bijdrage via onze website of maak uw extra bijdrage over naar IBAN NL55 RABO 0330 0339 99, o.v.v. Aankoop gronden Huydecopersweg. Wil u meer lezen over het plan? Kijk op onze website: gnr.nl/project-plan-huydecopersweg.