Het Gooi heeft niet alleen een rijke natuur, maar ook een rijke geschiedenis. In de komende tijd besteden we extra aandacht aan het verleden van het Gooi, samen met Sander Koopman van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland Naerdincklant.
Terug naar de 15e eeuw
We gaan terug naar de 15e eeuw. De dorpen Hilversum en Laren besloten om de grens tussen de beide dorpen definitief vast te leggen. Met man en macht gingen ze aan het werk. De toekomstige grens werd bepaald door een aarden wal dwars over de Bussumer- en Westerheide. Deze grenswal heet ook wel banscheiding. Na vijf jaar graven was de banscheiding klaar.
Grensgeval
Op 2 januari 1428 werd de grens officieel vastgelegd door Splinter van Nijenrode, baljuw (ambtenaar binnen het stadsbestuur) van Gooiland. En meteen in gebruik genomen. Wanneer een schaap uit de kudde aan de verkeerde kant van de banscheiding kwam, had de eigenaar een probleem want dan behoorde het schaap toe aan het andere dorp.
Nog steeds zichtbaar op de hei
De banscheiding is na bijna 600 jaar nog steeds zichtbaar als aarden wal op de heide en in veel gevallen is de greppel ernaast ook nog zichtbaar. De huidige grens tussen Laren en Hilversum ligt inmiddels op een heel andere plek. De originele perkamenten aktes die betrekking hebben op de banscheiding kan je nog altijd bekijken in het Streekarchief in Hilversum.