GNR > Actueel > Nieuws > Natuur versterken begint vaak met aankoop

Natuur versterken begint vaak met aankoop

Natuur versterken begint vaak met aankoop

Foto: Tjitske Sluis.

Stichting Goois Natuurreservaat werd in 1932 opgericht om de natuur in het Gooi te behouden. Toen al stond de natuur onder druk door stedelijke ontwikkelingen. Onze belangrijkste doelstelling werd: het verwerven van natuurgebieden om deze ‘ten in eeuwigen dage’ te behouden.

Om dit te bereiken werd jaar na jaar uitgeprobeerd om gronden in eigendom te krijgen. Met succes, want het Goois Natuurreservaat groeide van ca. 1.500 hectare in 1932 tot bij na 3.000 hectare in 2025. Nog altijd zet het GNR zich in om natuurgebieden veilig te stellen door aankoop.

Unieke natuur in de Randstad

Het Goois Natuurreservaat is een bijzonder natuurgebied in de drukke Randstad. Dankzij zorgvuldig beheer, het verbinden van versnipperde gebieden en grondaankoop is er volop ruimte voor planten, dieren én natuurbeleving in het Gooise landschap.

Verbinden voor versterking

De levensvatbaarheid van soorten neemt toe als versnippering ven leefgebieden wordt tegengegaan door kleinere en grotere natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo ontstaat een samenhangend netwerk waarin overlevingskansen toenemen. Daarom zijn er natuurbruggen en faunapassages aangelegd en worden, waar mogelijk, nieuwe natuurgebieden aangekocht. Daarbij telt elke vierkante meter: een groter natuurgebied biedt meer ruimte voor planten, dieren én mensen.

Geduld en overleg

Om natuur op lange termijn te beschermen, is het essentieel om gronden te verwerven. Dat vraagt om veel geduld en vasthoudendheid. Het is niet vanzelfsprekend dat percelen aan het GNR worden overgedragen. Zonder medewerking van grondeigenaren gebeurt er niks. Achter de schermen wordt daarom veel overlegd en onderhandeld. Als een deal kansrijk lijkt, zoekt het GNR naar financiering om de aankoop mogelijk te maken.

Gekocht, geschonken of misgelopen

Soms worden percelen geschonken of nagelaten aan het GNR door mensen die begaan zijn met de Gooise natuur en het landschap. Maar de meeste gronden worden gekocht. Soms wordt de grond gegund aan het GNR omdat eigenaren de doelen van de stichting belangrijk vinden, maar vaak worden gronden verkocht aan de hoogste bieder. GNR grijpt dan meestal mis omdat andere partij en meer kunnen betalen.

Investeren in waardevolle natuur

Een aankoop voor het Goois Natuurreservaat is een investering in de leefomgeving van het Gooi. Ook kleine percelen kunnen van grote waarde zijn. Een investering in de toekomst waarvoor wel extra geld nodig is.

Bestemmingsfonds voor grondaankoop

Draag bij aan ons bestemmingsfonds voor grondaankoop en steun zo de aankoop, inrichting en het beheer van nieuwe natuurgebieden en doneer via gnr.nl/aankoopfondsnatuur. Heeft u grond in het Gooi en overweegt u die over te dragen aan het GNR? We gaan graag met u in gesprek!

Wist u dat…

… er ooit bouwplannen waren voor het Spanderswoud, maar dat dit gebied nu voorgoed natuur is dankzij de aankoop door het GRN?

… het Goois Natuurreservaat door aankoop van de voormalige verkeersknoop in het Huydecopersbos met 35 ha is gegroeid? De rust keert terug, en soorten als de ijsvogel, levendbarende hagedis en veldkrekel vinden hier hun plek.

… landgoed Kommerrust en een deel van groeve ‘De Kort’ aan het Goois Natuurreservaat werd geschonken?

… er op dit moment gesprekken zijn met verschillende grondeigenaren om verspreid door het Gooi nog meer natuur veilig te stellen?

Gerelateerde berichten