GNR > Actueel > Nieuws > Natuurnieuws – Hoor! De veldkrekel

Natuurnieuws - Hoor! De veldkrekel

Natuurnieuws – Hoor! De veldkrekel

Foto: Tjitske Sluis.

We zijn trots op ‘onze’ veldkrekel in het Gooi! Dit jaar won de veldkrekel, gryllus campestris, de eretitel “Insect van het jaar 2024”. Biodiversity Center Naturalis in Leiden wil met deze verkiezing het imago van insecten verbeteren.

De mannetjesveldkrekel is ongeveer 2,5 centimeter groot en is te herkennen aan zijn dikke kop en gele vlekken op zijn vleugels. Hij is heel schuw, maar voor de wandelaar niet te missen door zijn krekelgeluid. Vanaf de maand mei, als hij lekker is opgewarmd door de zon, hoor je getjirp dat lijkt op ‘kri kri kri’. Een geluid dat iedereen meteen naar de zomer doet verlangen. Met dit geluid lokt het mannetje het vrouwtje. Bij de veldkrekel maakt alleen het mannetje dit geluid. Dit gebeurt door met zijn rechter voorvleugel, met een soort tandjes, over zijn linker voorvleugel te raspen.

Leefgebied

Deze krekelsoort leeft op droge en schrale zandgronden met wat lichte begroeiing zoals heide. Hij graaft een holletje waarin hij zich bij onrust of slecht weer terugtrekt. In de winter sluit hij zijn holletje af en overwintert hier. In het Goois Natuurreservaat komt de krekel nog voor in de natuurgebieden Zonneheide en Hoorneboegse heide.

Beschermde soort

Het gaat in Nederland al enige tijd slecht met deze Rode Lijst-soort. De veldkrekel staat in Nederland symbool voor de achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland waar hij vroeger nog heel veel voor kwam. Met name in extensief gebruikt agrarisch gebied, weilanden en akkers. Nu komt deze soort alleen nog maar in natuurgebieden voor.

Niet vliegen

De veldkrekel kan niet vliegen en zich dus alleen lopend verplaatsen. Het Goois Natuurreservaat doet er alles aan om deze soort te behouden en te beschermen. De overlevingskansen voor deze zeldzame soort neemt toe als we zijn leefgebied kunnen vergroten. De natuurverbinding tussen de Hoorneboegse Heide en het Hilversums Wasmeer is zo’n belangrijke verbinding. Meer nieuws over het project op onze website.

Gerelateerde berichten