GNR > Actueel > Nieuws > Emil Ludenpenning naar Jan Sevink

Emil Ludenpenning naar Jan Sevink

Emil Ludenpenning naar Jan Sevink

Foto: Tjitske Sluis.

De Emil Ludenpenning 2024 is toegekend aan Jan Sevink, emeritus-hoogleraar fysische geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instellingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de regionale geschiedenis en het behoud van cultureel en landschappelijk erfgoed in het Gooi.

Bijzondere verdiensten van Jan Sevink
Jan Sevink ontvangt de Emil Ludenpenning voor zijn uitzonderlijke inzet voor het onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van bodem en landschap in het Gooi en zijn bijdragen aan de bescherming en het herstel van de natuur in de regio. In zijn loopbaan heeft hij meer dan 300 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, waarvan vele betrekking hebben op het Gooi. Zijn inzichten op basis van grondig bodemonderzoek hebben onder andere geleid tot de succesvolle sanering van bodemverontreiniging in het Laarder Wasmeer en het herstel van unieke natuurgebieden, zoals Zanderij Cruysbergen, het Gijzenveen en het Monnikenwater.

Daarnaast speelde hij een sleutelrol in de totstandkoming van het provinciaal beleid voor de aanwijzing van aardkundige monumenten en werkte hij mee aan de ontwikkeling van een fietsroute langs 30 aardkundige bezienswaardigheden in het Gooi, waarmee hij de geologische geschiedenis van het gebied voor een breed publiek toegankelijk maakte.

Jan Sevink bleef, ook na zijn pensionering, actief betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en initiatieven die bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van de Gooise natuur. Zo is hij recent betrokken bij onderzoek naar de toepassing van steenmeel om de effecten van stikstof op de natuur te verminderen.

Over de Emil Ludenpenning
De Emil Ludenpenning werd in 1982 ingesteld door stichting Stad en Lande van Gooiland ter ere van Emil Luden, de eerste onafhankelijke voorzitter van de voormalige vereniging Stad en Lande van Gooiland. De prijs wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de geschiedenis en traditie van de erfgooiers en het behoud van cultureel erfgoed. De uitreiking vindt jaarlijks plaats tijdens de afsluiting van de Week-van-de-Erfgooier, in de tweede week van oktober.

De stichting Stad en Lande van Gooiland blijft zich, samen met haar partners; stichting Tussen Vecht een Eem en de vereniging van Vrienden van het Gooi en het Goois Natuurreservaat inzetten voor het levend houden van de geschiedenis en het erfgoed van de erfgooiers.

Gerelateerde berichten