Tip van de boswachter

GNR > Herder Mirjam: Duobaan

Herder Mirjam: Duobaan

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Duobaan

Ja, je leest het goed onder aan deze column… ik ben geen boswachter meer. Maar je kunt mij nog steeds tegenkomen in de Gooise natuur. Én in deze column, waar ik vanaf nu van alles zal vertellen over onze schapen en runderen.

Samen met mijn collega Rozenn Le Buhan ben ik sinds 1 september hoofd veeverzorging. En dat is nog niet alles. Ook zijn wij samen schaapherder. Een supergave duobaan, met veel buiten zijn en dieren: blijer kun je ons niet maken!

Waarom schapen?

Ik krijg wel eens de vraag waarom we met schapen werken bij het Goois Natuurreservaat. Schapen en de heide horen bij elkaar. Dit landschap is al eeuwenoud en ontstaan in de
tijd van de erfgooiers. Dit waren boeren die de gronden in het Gooi bewerkten en ook schapen hielden. Schapenmest en heideplaggen werden in potstallen gemengd en over de engen (akkertjes) gestrooid. Buiten de engen lagen de heidevelden waar de schapen graasden.

Waarom we ook nu nog werken met begrazing? Heide groeit op een voedselarme bodem, die door stikstof echter steeds rijker wordt. Planten die van stikstof houden, zoals grassen en bramen, groeien er extra hard en verdringen de heide. Deze begroeiing wordt opgegeten door onze schapen. Zij zorgen er dus voor dat de heide het unieke landschap blijft dat zo kenmerkend is voor het Gooi.

Tip! Meer weten over onze schapen? Kom op zondagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur naar de schaapskooi in Blaricum. Onze natuurgidsen vertellen je dan graag alles over de kudde en onze natuur.

Mirjam de Hiep
Hoofd veeverzorging en schaapherder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter