Tip van de boswachter

GNR > Boswachter Mirjam: Vossen in de winter

Boswachter Mirjam: Vossen in de winter

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid.

Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2021-52.

Vossen in de winter

Altijd al eens een vos willen zien? Met een beetje mazzel lukt dat de komende weken. Veel andere dieren zijn diep in winterslaap, maar de vos is klaarwakker. Voor hen is de winter paartijd. De mannetjes gaan erop uit en vechten met elkaar. Fiets je na zonsondergang nabij van één van onze natuurgebieden en hoor je ineens drie keer hoog, schel geblaf? Grote kans dat het een vos is! Zo bakenen ze hun territorium af en lokken ze de vossenvrouwtjes.

Groepswonen

Na een draagtijd van ongeveer zeven weken worden in maart de jonge vosjes geboren. In een vossenhol, wat nog wel eens het hol van een ander dier kan zijn, zoals van een konijn of een das. Op camerabeelden zien wij boswachters dat een dassenburcht regelmatig ‘multifunctioneel’ wordt gebruikt. Kennelijk werkt dit groepswonen: de das vindt het prima. De mannetjesvossen zoeken in de winter alvast het hol uit waar de jongen geboren zullen worden. De vrouwtjes richten het hol verder in. Zo erg verschillen dieren niet van mensen dus… Buiten de kraamtijd slaapt de vos bovengronds en niet in een hol. Met een pootje en zijn staart over z’n snuit om warm te blijven.

Taaie rakker

Hoewel vossen heel schuw zijn, zijn het ook taaie rakkers. Ze laten zich niet zo snel wegjagen en hebben goed leren samenleven met mensen. Zo goed, dat ze zelfs wel eens in tuinen in het Gooi worden gezien. Voedselaanbod bepaalt immers waar de vos zit (denk aan de kippenren…)

Tip! Alvast een beetje genieten van jonge dieren? Bekijk op gnr.nl/vos een video met spelende jonge vosjes.

Mirjam de Hiep
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter