Tip van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Stobben

Boswachter Dirk: Stobben


Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid.
Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-06.

Stobben

Waar ga je als klein beestje heen wanneer het winter wordt? Dat verschilt. De kikker nestelt zich op de bodem van sloten en vijvers, in bladerhopen en bedekte kuilen, net als de pad. Als muis ga je het liefst bij de mens in huis als het even kan. En als vogel heb je het voor het kiezen: de winter doorbrengen in Nederland, of toch Zuid-Europa?

Al deze dieren zijn het met elkaar eens dat hun voedsel nu lastiger te vinden is. Waar zíjn al die lekkere insecten, paddenstoelen en zwammen, slakken en wormen?

Hotel-restaurant

Een stobbe, ofwel het onderste deel van een boom met wortels dat overblijft na kappen of snoeien, ziet er op het eerste oog vaak wat levenloos uit. Maar wanneer de natuur na een tijdje haar gang gaat, ontstaat er algauw een heerlijk verstopplekje voor slakjes, kevers, torretjes en vliegjes. Sommige houtsoorten blijven leven en lopen weer uit. Ook zie je vaak verschillende soorten mossen, zwammen en schimmels op de stobbe komen: bij een levende boom vaak geen teken van vitaliteit, maar op een stobbe juist weer een opkikker voor de natuur. Want hotel-restaurant De Stobbe heeft alles wat je nodig hebt als insect: een hap stengeltje, een vochtig hoekje, een snoezig mosje, een houtschorsje. Zo kom je de winter wel door!

Tip: Mocht er een boom moeten verdwijnen in je tuin, laat de stobbe dan staan en gebruik deze als voederplaats voor vogels, of als insectenhotel. Een paar gaatjes erin en klaar! Goed voor het leven in je tuin en ook nog eens leuk om te zien. .

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen, zodat we een thuis kunnen blijven bieden aan de vele kleine en grotere dieren? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter