Tip van de boswachter

GNR > Boswachter John: Grondbroeders

Boswachter John: Grondbroeders

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Grondbroeders

Bij nestelende vogels denken we al gauw aan het merelnest in de heg. Of de kool- en pimpelmees in de nestkast in de tuin. Maar waar maken de veld- en boomleeuwerik, de roodborsttapuit, tjiftjaf, fitis en de fluiter dan hun nest? Niet in een boom, in ieder geval.

Een kunstig nestje

Als je gaat speuren en de tijd neemt om te zien waar ze uiteindelijk verdwijnen met voedsel in hun snavel om hun jongen te voeren, zul je ontdekken dat ze superlaag, bij of zelfs óp de grond broeden. Zo trof ik ooit een kunstig nestje aan van vermoedelijk tjiftjaf of fitis, in een stevige graspol een paar centimeter boven de grond. De fluiter bouwt een balletje van blad en gras dat gewoon op de bosbodem ligt.

De boomleeuwerik broedt ook op de grond in de randen van onze heidestapstenen (heel anders dus dan zijn naam doet vermoeden!) En als u de kwinkelerende veldleeuwerik en zingende roodborsttapuiten op onze heides goed observeert, zult u zien dat het nestelen zich allemaal dicht bij de grond afspeelt. Belangrijk dus om ze de komende tijd hun noodzakelijke rust en ruimte te geven.

Blijf op de paden, honden aan de lijn en neem uw afval mee

Namens mijzelf en mijn collega-boswachters daarom een verzoek. De kraamkamerperiode in de natuur is sinds 15 maart weer aangebroken. Houd honden tot 15 juli strak aan de lijn en/of onder appel waar hij los mag. En zorg dat u zelf op de paden blijft. Evenals uw kinderen of hond(en). En tot slot: houd waar mogelijk uw kat(ten) binnen. Die zijn helaas ook dol op het jonge grut…

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter