Tip van de boswachter

GNR > Boswachter John: De kleine wintervlinder

Boswachter John: De kleine wintervlinder

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

De kleine wintervlinder

Je verwacht ze niet nu het najaar is en winter wordt. Maar toch vliegen er nu in het bos rond eiken, lindes en beuken kleine bruine vlindertjes. Waaronder de kleine wintervlinder. Na de eerste vorstperiode komen de mannetjes tevoorschijn. Ze gaan op zoek naar een vleugelloos vrouwtje om voor nageslacht te zorgen. In het voorjaar herken je de wintervlinder dan weer als de felgroene rupsjes die aan een zijden draadje hangen of met de wind meegevoerd worden.

Knagen

De rups heet dan een spanner. Ze heten zo omdat ze op- en ontspannen wanneer ze zich verplaatsen over de grond of op je voorjaarspicknicktafel in de tuin. Deze groene rupsen zijn in het voorjaar het voedsel voor bijvoorbeeld koolmees of de bonte vliegenvanger. Zij kunnen hun jongen op dat moment voorzien van een sappig en eiwitrijk maaltje. De eiken worden in het voorjaar soms helemaal kaal geknaagd. Als je heel goed luistert is dat onder de boom zelfs te horen! Vaak loopt het loof van de bomen een tweede keer uit en wordt de boom toch nog prachtig groen. In het voorjaar zie ik in het bos ook ineens grote groepen stads- en dorpsbewoners, zoals kauwen en spreeuwen, speciaal naar het bos trekken voor een heerlijk maaltje rupsen. In rest van het jaar zien we die nauwelijks.

Tip! Nachtvlinder in huis? Zie ze niet als schadelijke dieren, maar zet ze weer buiten. Ze hebben ondanks hun wat grauwe voorkomen vaak prachtige tekeningen en kleuren. Je kunt deze goed zien met behulp van een loeppotje.

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter