Tip van de boswachter

GNR > Boswachter John: De haas

Boswachter John: De haas

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

De haas

Van de week kregen we via e-mail een quizvraag van een bezoeker aan het Goois Natuurreservaat. Een foto van een pootafdruk in het zand ergens op onze heide. Natuurlijk met de vraag van welk dier deze afdruk was. Ik moet voor wat betreft diersporen vaak een diersporenboek erbij pakken.

Roofdier?

Niets is leuker dan plaatjes vergelijken, op zoek naar de achterlater van de prent. Belangrijk zijn de plaats van de pootafdruk, het aantal voetzooltjes en de teennagels. Maar vooral de afmetingen. Deze meldster had keurig haar hand naast de prent op de grond gelegd voor een idee van het formaat. Bij mijn collega’s gingen op basis van de grootte van de prent gelijk de roofdierregisters open. Wolf, hond, lynx, van alles kwam voorbij. Maar er waren op de foto maar vier zooltjes zichtbaar en helemaal geen nagels. Toen we gingen meten, ook met behulp van de handgrootte van de meldster, kwamen we op een lengte van de pootafdruk van 60 mm. Na even logisch naar de locatie gekeken te hebben, kwamen we algauw tot de conclusie dat het de achterpoot van een haas moest zijn geweest.

Iedereen kent de haas natuurlijk uit de polder. Maar ook op onze heides en in de bossen leven hazen. Zo had ik van de week ‘s avonds heel laat nog een prachtige boshaas in het licht van mijn zaklamp.

Tip: Ga naar de lokale boekhandel en schaf een diersporengids aan. Bij de volgende sneeuwperiode ga je dan lekker zelf speuren. Harstikke leuk om te doen. En wel op de paden blijven hè 😉

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter