Tip van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Slangen in de Gooise natuur

Boswachter Dirk: Slangen in de Gooise natuur

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Slangen in de Gooise natuur

De ringslang is één van de drie in het wild voorkomende slangen van Nederland. Deze voor velen onbekende slang leeft in de Gooise natuur en in de randen van de Gooise dorpen. De ringslang is voor de mens ongevaarlijk en een zogeheten cultuurvolger. Dit betekent dat de slang gebruik maakt van de mogelijkheden die de mens biedt. Ze hebben water nodig waarin ze voedsel kunnen vinden en plekken met voldoende zonlicht en rust. Daarnaast hebben ze plekken nodig waar ze hun eieren kunnen leggen: hopen met broeiende compost en mest.

Ringslangen zijn gespierde slangen die zich relatief snel kunnen verplaatsen op land en in water. Mannetjes worden maximaal 1 meter lang, vrouwtjes tot 1,5 meter. De slang is overdag actief, ze zijn koudbloedig en een daarom is een zonnebad nodig om op te warmen. Ze jagen op kikkers, salamanders en visjes en zijn dus vooral te vinden langs oevers.

Huisgod

In het ‘heidense Europa’ werd de ringslang als een goede huisgod beschouwd (bron: stichting RAVON). Ook het Goois Natuurreservaat ziet de ringslang als een goede huisvriend, die we graag in onze natuurgebieden behouden! Dit doen we door het aanleggen van broeihopen waarin de ringslang haar eieren kan leggen. We maken broeihopen met mest, takken en andere natuurlijk materiaal zoals riet, bladeren, humus. Help ons mee! Dat kan met een eenmalige gift op gnr.nl/doemee. Je ziet op die pagina ook waar we broeihopen gaan aanleggen. Bedankt voor je hulp namens mij én de ringslang!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter