
Poul Hulzink is senior beleidsmedewerker natuur, landschap en recreatie bij het Goois Natuurreservaat.
Van een verkeersknoop natuur maken, daar word ik blij van! Stel je voor: waar ooit auto’s voorbij raasden, waar beton en asfalt de boventoon voerden, hoor je straks de roep van een ijsvogel. Klinkt onwaarschijnlijk, maar dat is toch precies wat werkelijkheid is geworden.
Op 12 februari vierden we de afronding van het project ‘Plan Huydecopersweg’. Met dit project heeft het Gooi er 35 hectare natuur bij gekregen – een klein wonder als je bedenkt dat hier ooit een verkeersknoop lag. Het Goois Natuurreservaat neemt het gebied vanaf 2025 officieel in beheer, maar de natuur heeft de eerste overwinning al behaald.
Een stap vooruitzetten
Het begon allemaal in 2009, toen Rijkswaterstaat plannen had om de A27 te verbreden. En laten we eerlijk zijn: ‘wegverbreding’ en ‘goed voor de natuur’ staan zelden samen in één zin. Maar soms gebeurt er iets bijzonders. Door de juiste partij en bij elkaar te brengen, konden we een plan smeden waarin zowel de infrastructuur als de natuur een stap vooruitzetten.
De verkeersknoop bij Hilversum, ooit bedoeld om een snelweg naar Aalsmeer op aan te sluiten, bleek niet meer nodig. En in plaats van de vrij komende ruimte te gebruiken voor een bedrijventerrein – zoals zo vaak gebeurt – werd er gekozen voor natuur, waterberging en recreatie. Nu staan hier jonge bossen en ontwikkelt zich natte heide. Langs de poelen met flauwe oevers bloeien straks de zonnedauw en klokjesgentiaan.
Het mooie is dat het verleden niet vergeten is. De oude asfaltstrook is nu waterberging. En de paden en lanen in het gebied volgen de structuur van het Tienhovens kanaal, dat ooit had moeten lopen van de Vecht naar de Zuiderzee. Dat kanaal kwam er nooit, maar zijn contouren zijn nu vereeuwigd in het landschap.
Dit project had niet kunnen slagen zonder volharding, samenwerking en een flinke dosis creativiteit. Ik kan niet wachten op het moment dat hier een oeverzwaluw langs scheert of een ijsvogel zijn duik neemt. Van verkeersknoop naar natuurparel – zo’n transformatie is toch fantastisch!