Sinds vorig jaar hebben we een aantal nieuwkomers in onze kudde Drentse heideschapen. Voortaan grazen er tien Hollandse landgeiten gezellig mee en daar zijn we heel blij mee!
Herder Rozenn: “In het begin was het behoorlijk wennen voor ons allemaal. De geiten gingen liever hun eigen weg op de heide, maar inmiddels lijkt het of het nooit anders is geweest. De geiten scharrelen heerlijk tussen de schapen door en ook de herdershond weet precies wat te doen”.
Ander graasgedrag
De reden dat we de geiten opgenomen hebben in de kudde, is niet zomaar. Geiten hebben namelijk een heel ander ‘graasgedrag’. Waar bijvoorbeeld de schapen in het voorjaar de dennetjes laten staan, knabbelen de geiten zich rond aan deze houtige boompjes. Schapen zijn van oorsprong volgers en we verwachten dat ze dit graasgedrag gaan overnemen. Zo hopen we nog effectiever te kunnen begrazen.
Oeroud landschap
Veel mensen genieten van de kudde op de heide. Wat veel mensen niet weten, is dat begrazing door schapen bittere noodzaak is om dit oeroude heidelandschap in stand te houden. Als wij niet met schapen, geiten en runderen zouden begrazen, groeit de heide al snel dicht met grassen en bomen. Het heidelandschap heeft een unieke natuurwaarde en verdient goed te worden beheerd. Onze paarse heide is bijzonderder dan je denkt. De enige zone ter wereld waar heidevelden voorkomen is langs de Atlantische kustlijn vanaf Noorwegen naar Portugal én in Groot-Brittannië en Ierland.
We maken ieder jaar een begrazingsplan waarin wordt aangegeven op welke heide er wanneer begrazing nodig is. Aankomende jaren willen we de kudde laten groeien, om nog effectiever en in meerdere natuurgebieden te kunnen begrazen.