Fietsen
Koester ons groene thuis

Fietsen

De fiets: hét ideale vervoermiddel voor het Gooise landschap dankzij een netwerk van meer dan 110 kilometer aan goed onderhouden fietspaden. Je fietst afwisselend door bossen, over heidevelden en langs historische akkers. Op sommige plekken moet je even stevig doortrappen als je een stuwwal of natuurbrug op rijdt. Dit zorgt voor extra afwisseling en een sportieve uitdaging! Een interactieve kaart met onze fietsroutes zie je onderaan deze pagina. 

Kom je grazers tegen? Houd minimaal 25 meter afstand en fiets rustig door.

Onze routes uitgelicht

Goylant per fiets

Het GNR heeft twee afwisselende fietstochten samengesteld die je door de rijke Gooise natuur van heidevelden, zandverstuivingen, vennen, landgoederen, bossen en oude akkers (engen) brengen. De routes zijn onderweg goed gemarkeerd zodat je fijn kunt doorfietsen. De twee routes zijn ook eenvoudig met elkaar te verbinden tot één lange fietstocht. Een uitgebreide beschrijving van deze routes met informatie over natuur en cultuur is gebundeld in een handzaam boekje "Goylant per fiets". Dit boekje is te koop in onze webwinkel.

De zuidroute, 27 km

Met deze tocht fiets je met een grote boog om Hilversum heen en maak je kennis met het gevarieerde landschap op de Wester- en Zuiderheide. Vergeet niet even af te stappen om te genieten van het weidse uitzicht over de hei. Via de faunapassage onder de A27 bereik je net als de boommarters en egels het Cronebos en het Smithuyserbos. Het fietspad parallel aan de natuurverbinding Zwaluwenberg brengt je over de snelweg weer terug naar de hei, de Hoorneboegse heide. Vanaf hier fiets je nog een stukje door een woonwijk en duik je even verderop het prachtige Corversbos in. Tot slot kom je nog vlak langs Gooilust, een prachtige buitenplaats in ’s-Graveland.

De noordroute, 30 km

Dit is een schitterende tocht door het Gooi. Je fietst door het betoverende Spanderswoud waar veel reeën, dassen en eekhoorns leven. De tocht gaat dwars door het mooie vestingstadje Naarden met veel gezellige terrasjes. Hoogtepunt van deze tocht is misschien wel de Tafelbergheide waar je vooral in het najaar eindeloos van de hei kunt genieten. Hier staat ook onze schaapskooi en de kans is groot dat je de kudde onderweg tegenkomt. Het kunstenaarsdorp Laren met o.a. het Singer Museum en de Westerheide maken deze verrassende route compleet.

Kom je met de auto?
Parkeer dan je auto op het parkeerterrein aan de Spanderslaan in Hilversum, naast restaurant Robert. Let op voor de noordroute neem je het fietspad evenwijdig aan de parkeerplaats direct het bos in. Voor de zuidroute sla je rechts af op het fietspad direct naast de autoweg (Bussumergrintweg).
Voor de noordroute kun je eventueel ook terecht op het parkeerterrein achter het Geologisch Museum Hofland. Zie nummer 29 op de kaart in het boekje. Je kunt dan de fietstunnel gebruiken om veilig de Hilversumse weg over te steken naar de Westerheide.

Kom je met de trein?
Neem je eigen fiets mee in de trein want beide routes zijn goed bereikbaar vanaf het station. Voor de zuidroute stap je uit op Hilversum CS en verlaat je het station aan de achterzijde. Fiets over de Larense weg tot aan het plaatsnaambord ‘einde Hilversum’. Hier sla je schuin rechtsaf en sluit je aan op de zuidroute.

Voor de noordroute stap je uit op station Naarden-Bussum. Sla aan de voorzijde van het station linksaf op de Albrechtlaan en volg de knooppunten bordjes tot aan knooppunt 34 op de Koningin Wilhelminalaan. Daar sla je rechtsaf en sluit je aan op de noordroute.

Fietsen met kinderen

Kinderen vinden fietsen vaak hartstikke leuk mits de tocht niet te lang is en er voldoende afwisseling is. Maak vanuit huis kleine tochten in de directe omgeving en fiets bijvoorbeeld eens op zondagmiddag naar de Schaapskooi in Blaricum of naar de natuurspeelplek ’t Laer tussen Laren en Hilversum.
Ontdek ook de fietspaden over de diverse natuurbruggen in het Goois Natuurreservaat en steek, net als de dieren, de wegen en spoorlijnen veilig over. Je vindt de ecoducten bij Zanderij Crailoo, het Laarderhoogt (A1) en de Zwaluwenberg (A27). Alle met zeer wisselende uitzichten!