Activiteiten

Voor kinderen

Van 4 tot 6 jaar

Speciaal voor kinderen van 4 tot 6 jaar zijn twee avontuurlijke ontdekkingstochten door de natuur ontwikkelt in de vorm van twee kleuterpaden. Lineke Lam en Martin Mol nemen de kinderen mee door respectievelijk de Schaapskooi en het Spanderswoud.

Elke route heeft zijn eigen "Doe Pakketje" met diverse attributen en het zogenaamde "Doe-boekie" voor de kinderen (1 pakket per kind). Het “Doe-boekie” zet aan tot tekenen, verzamelen en onderzoeken in het veld. Maar ook na afloop kunnen kinderen er thuis mee uit de voeten.

Ouders en grootouders hebben de routekaart: "Wegwijzer". Deze helpt de weg te vinden en staat vol met leuke verhaaltjes om voor te lezen en speelse opdrachten om samen te doen. Ook in het “Doe-boekie” staan nog extra opdrachten en spelletjes. Genoeg voor een spannende tocht dus.

Speelbos 't Laer

Geholpen door kinderen, opende burgemeester Elbert Roest van Laren Speelbos ’t Laer door een stevige straal water uit de pomp te zwengelen. Zelfs zijn ambtsketen had hij voor de gelegenheid even uitgeleend aan een meisje dat hielp met pompen. De natuur heeft een positieve invloed op de lichamelijke en psychische gezondheid van kinderen. Hier leer je het inschatten van risico’s; je leert er waarderen en respecteren.”
Kortom: hoe dik moet een tak minstens zijn voordat je erop kan staan? Waarom kan een dunne levende tak meer gewicht hebben dan een dikke dode? Hoeveel handjes zand heb je nodig om een waterstroompje af te dammen? Bouw je de beste kastelen met droog of met vochtig zand? De vele aanwezige kinderen snapten de praktijk intuïtief en gingen onmiddellijk na de eerste straal water uit de pomp met hun handjes aan de slag in het natte zand.

Het Speelbos is niet alleen een educatieve, maar ook een veilige omgeving. Gelegen tegenover groepsverblijf ’t Laer is het bosgedeelte ruim omheind. En vanaf een strategisch opgestelde uitnodigende picknicktafel (een gift van Kringloopcentrum Eemnes) kunnen ouders met het grootste gemak alles overzien. Van speelkuil, tot klimboom en waterbeekje. Het bos in ingericht voor kinderen van 4 tot 14 jaar. De hoogteverschillen van het terrein en de vele krentenbomen geven het geheel een lieflijke, sprookjesachtige sfeer.

Natuur is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Vele onderzoeken bevestigen dat. Maar ondertussen is de barre werkelijkheid dat kinderen van nu 50% minder in de natuur spelen dan 20 jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd. Verstedelijking, computer, mobiel en televisie zijn belangrijke oorzaken van de groeiende kloof tussen kinderen en natuur. Maar het kind van vandaag is de beslisser van morgen. Als kinderen geen kans krijgen een band met de natuur op te bouwen, zullen ze er in de toekomst ook niet voor gaan zorgen. Daarom heeft Goois Natuurreservaat besloten om dit speelbos aan te leggen.

Het Speelbos ’t Laer past in een trend. Langzamerhand worden er in Nederland steeds meer natuurspeelplekken gerealiseerd. In ’t Gooi was nog nergens een echte natuurspeelplek.

Initiatiefnemers

Naast de initiatiefnemers Nicole en Johan van Gans en Christine en Hans Tamminga, hebben vele vrijwilligers van de IVN afdeling ’t Gooi, de Rabobank Noord Gooiland, de Gooise Atletiek Club en het Goois Natuurreservaat dit project mogelijk gemaakt. Het ontwerp is afkomstig van ecologisch hovenier en landschapsontwerper Paul van Eerd die ook de uitvoering heeft begeleid.

Sponsoren

Het project is ondersteund door: de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken, Stichting Lakeland Foundation, Vitens, Bard ’87, Coöperatiefonds Rabobank Noord Gooiland, Kringloopcentrum Eemnes en het IVN (instituut voor natuur educatie en duurzaamheid) afdeling ’t Gooi. Ook de Nationale Postcode Loterij heeft een steentje bijgedragen.