Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.
Warme jassen uit!
Al onze schapen zijn geschoren. Zakken vol met wol staan in onze stal. Gemiddeld komt er tussen de 600 en 800 kilo van onze schapen.
De mooie vachten selecteren wij meteen. Wij verkopen ze aan mensen die willen vilten. Soms vilten wij ook met kleine groepen. Bij vilten blijft de vacht zoals hij is, alleen dan met een viltlaag aan de onderkant zodat deze als kleedje kan worden gebruikt. Vooral de rammen hebben vaak wat lossere wol. Dit is geliefd bij mensen die wol spinnen.
Gekriebel
De wol van onze Drentse heideschapen is niet zo geschikt voor kleding die op de huid gedragen wordt. Dit heeft te maken met zogeheten microns: een term die gebruikt wordt om aan te geven hoe de dik wolvezels zijn. Hoe hoger de micron, hoe meer het zal kriebelen. De micron van onze wol is erg hoog… kriebelzeker dus!
Het merendeel van de vachten wordt nu verwerkt tot mestkorrels. In moestuinen en potgrond wordt steeds meer wol gebruikt voor het vasthouden van vocht, en voor voedingsstoffen die worden afgegeven aan de grond.
Dit jaar is er wel een duidelijk verschil met de vachten van voorgaande jaren. We hebben veel minder mooie vachten om te vilten. Wij vermoeden dat dit komt door het blauwtongvirus en de medicatie die de schapen hebben gekregen om te overleven.
Wol in je tuin
Wil je eens wol proberen in je tuin? Het is een stuk natuurlijker dan mestkorrels uit de fabriek. Er zijn verschillende bedrijven die wol-mestkorrels verkopen, en ze zijn ook online te bestellen.
Mirjam de Hiep
Hoofd veeverzorging en schaapherder
PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!