Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.
Stofwolken
De natuur volgt haar eigen ritme, en wij moeten ons daaraan aanpassen. Ook dit jaar weer. Elk voorjaar stellen we samen met de beheerders een begrazingsplan op. In maart doen we een nulmeting van de gebieden en schatten we in waar en hoe er begraasd moet worden. Hieruit volgt een jaarplanning en route voor de schaapskudde.
Gortdroog
Maar dit jaar is totaal anders dan vorig jaar. Toen liepen we nog om natte plassen heen en eindigde de dag met doorweekte sokken. Nu is het gortdroog, de grond kraakt onder onze voeten en elke stap veroorzaakt een stofwolk.
De droogte is duidelijk terug te zien in de vegetatie. We moeten goed kijken wat de begrazing betekent voor het terrein, en of er genoeg voedsel is voor de kudde. Die plannen moeten we voortdurend bijstellen. Omdat er minder te eten is, verloopt de begrazing sneller dan normaal. Of er nog een groeispurt komt, zal de tijd leren.
Pijpenstrootje heeft het moeilijk
Normaal eet de kudde in deze periode veel pijpenstrootje, een grassoort die redelijk goed tegen droogte kan door zijn diepe wortels. Maar zelfs dit gras lijkt nu op te geven. En dat is opvallend, want pijpenstrootje is een sterke concurrent van de heide. En een belangrijke taak van de kudde is om dat terug te dringen.
Of de heide dit jaar mooi gaat bloeien, blijft afwachten. De natuur houdt zich nu eenmaal niet aan onze planning. Wie de kudde aan het werk wil zien: we staan nu in het Spanderswoud, gevolgd door de Fransche Kampheide.
Mirjam de Hiep
Hoofd veeverzorging en schaapherder
PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!