Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Drukte in de natuur

Boswachter John: Drukte in de natuur

Terwijl een groot deel van Nederland de afgelopen periode thuis werkte, waren mijn collega’s en ik elke dag te vinden in onze natuurgebieden. En daar waren we niet alleen, veel mensen namen de tijd om tijdens de lunch een frisse neus te halen in de natuur. En omdat die natuur in het Gooi voor alle bewoners dichtbij is, konden we veel nieuwe bezoekers verwelkomen.

De keerzijde hiervan is dat de druk op onze kwetsbare natuur de afgelopen tijd ook enorm is toegenomen. En daardoor was het voor ons ook extra aanpoten deze periode. We merken dat veel mensen zich niet realiseren dat de natuur kwetsbaar is. Dat bossen niet direct bedoeld zijn voor verstoppertje, dat de heide geen picknickplek is en dat niet alle grasveldjes voetbalveldjes zijn.

Als boswachter bij het Goois natuurreservaat ben ik, samen met mijn collega’s, aangesteld als BOA. Die afkorting wordt nogal eens creatief ingevuld. Ik zeg altijd: ‘we zijn zeker Bijzonder altijd Bevoegd maar vooral Buitengewoon.’  Want dat is de juiste benaming: Buitengewoon opsporingsambtenaar.  In de praktijk houdt dat in dat mijn collega’s en ik toezicht houden op onze toegangsregels. Ik loop natuurlijk niet de hele dag boos door het bos, of bonnenschrijvend over de hei. Als boswachter waak ik over onze natuur.

Iedereen is van harte welkom in onze natuurgebieden, en zolang u zich als gast gedraagt zijn wij een goede gastheer. Maar doet u dat niet, dan mag ik u daar op aanspreken en wanneer nodig zelfs aanhouden. Ik kan daar in het uiterste geval de wapenstok en handboeien voor gebruiken die ik bij me draag. Maar mij belangrijkste wapen is mijn mond. Ik investeer liever in de verdachte door te praten in plaats van te vechten.

We krijgen tijdens trainingen met de politiecollega’s vaak de complimenten dat we er zonder kleerscheuren afkomen. We zijn vaak alleen op pad en praten lang in op een verdachte als het erop aankomt. Ik kan dan ook dus met een gerust hart zeggen dat ik de afgelopen vijfentwintig jaar de wapenstok maar eenmaal ter hand heb genomen en nog nooit iemand in de handboeien heb geslagen.

En dat hou ik graag zo, dus komt u gerust een frisse neus halen maar hou rekening met onze kwetsbare natuur. Dan verwelkomen we u graag.

Volg boswachter John op Twitter: @JohnDidderen

Meer blogs van de boswachter