Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.
Wespendieven en bijeneters
Ik was recent anderhalve week op bezoek bij een goede vriend in Portugal, die buitenaf woont. Hij pocht dan altijd dat de hop, bijeneter en de wielewaal zijn landgoedje bezoeken. Nu was ik er in de tijd van het jaar dat ik ze kon zien. We hoorden ze vaak in de verte, maar zien? Ho maar. Op de voorlaatste dag maakten we nog even een wandelingetje in een rivierdal. En ja hoor: wielewaal, hop én bijeneter in één beweging in mijn verrekijker. Wat een kleurenpracht. Bleek bij thuiskomst dat er bijeneters in ons Goois Natuurreservaat waren gesignaleerd tijdens mijn afwezigheid. Wat een grap!
Welkome partner
Voor wie de bijeneter niet kent: er zijn in Europa twee varianten, die ook in Nederland steeds vaker verschijnen. De gewone en de groene bijeneter. Sierlijke vogels met tropische kleuren. Uiteraard eten ze… bijen! Maar ook wespen, libellen en hoornaars. In de strijd tegen de invasieve exoot Aziatische hoornaar zijn ze dan ook een welkome partner, zoals ze ook in Portugal al ontdekt hebben.
Wespennesten openscheuren
En nu we het toch over insecteneters hebben: wel eens gehoord van de wespendief? Dat is een op de sierlijke buizerd gelijkende roofvogel, die vaak heel onopvallend door onze bossen vlinder. Hij zoekt dan naar wespennesten in de bosgrond, die hij vakkundig openscheurt op zoek naar wespenlarven als maaltijd voor zijn kroost.
Nieuwsgierig geworden naar al die mooie vogels? Koop een verrekijker en een ouderwetse vogelgids. Er gaat een wereld voor je open tijdens toekomstige wandelingen door bos en heide!
John Didderen
Boswachter
PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!