Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Zwarte Berg

Boswachter Dirk: Zwarte Berg

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Zwarte Berg

In deze column neem ik je graag mee naar één van de gebieden waarin ik werk. Het is Zwarte Berg, een veelzijdig natuurgebied, waar bossen en open landschap samenkomen. Het gebied ligt een stuk hoger ten opzichte van de aangrenzende gebieden. Je vindt er loofhoutlanen langs voormalige productiebosvakken met douglassparren, prachtige oude beuken en heidevelden met grillige grove dennen die een sprookjesachtige sfeer creëren.

Groene specht

Het bos biedt een thuis aan de vele nesthopen van de rode bosmier, waarvan de larven en de volwassen mieren als voedsel dienen voor bijvoorbeeld de groene specht en de das. Aan de oostkant ligt de kern van Natuurverbinding Hoorneboeg, die het bos toegankelijk maakt voor alle dierensoorten. Dit is goed voor de genetische uitwisseling tussen de omliggende gebieden. Dassen en andere bewoners van de Zwarte Berg maken veelvuldig gebruik van de ecoducten en faunatunnels rondom het gebied.

Eeuwenoude weg

Een opvallend kenmerk van het gebied is de oude ’Weg van ’s-Graveland naar De Vuursche’, die nu dienstdoet als fietspad. Deze eeuwenoude weg loopt in rechte stukken met lichte bochten door het bosrijke terrein en biedt een beschutte, sfeervolle rit.

Tienhovensch kanaal

Grappig feitje: er ligt een kanaal in het bos! Deze begint bij de Vecht bij Breukelen en zou oorspronkelijk helemaal doorgetrokken worden naar de Eem bij Eemnes. Het werd gebruikt voor turfwinning en in de 19e eeuw verbreed. Maar de Zwarte Berg, daar graaf je natuurlijk niet zomaar doorheen. Men is daar dan ook gestopt met graven. Het historische Tienhovensch Kanaal eindigt hier daarom mooi in een aantal poelen.

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter