Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Terug in de tijd op de Zuiderheide

Boswachter Dirk: Terug in de tijd op de Zuiderheide

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Terug in de tijd op de Zuiderheide

Het mooiste aan de Zuiderheide tussen Laren en Hilversum vind ik de prachtige uitzichten. Die hoogteverschillen zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd, zo’n 120.000 jaar geleden. Er leefden hier ook al vroeg mensen, want er zijn grafheuvels van meer dan vierduizend jaar oud. Je ziet deze ‘Zeven Bergjes’ als groene heuveltjes boven de hei. Het zijn er stiekem meer, maar ze heten zo vanwege het heilige getal zeven.

Belangrijk gebied

Bij heide denk je waarschijnlijk vooral aan natuur. De struikheide die in de zomer zo prachtig paars kleurt, bloeiende krentenboompjes in de lente of de reeën die zich soms laten zien. Maar behalve die mooie natuur vind je hier volop historie. Zowel geologisch als archeologisch is de Zuiderheide een heel belangrijk gebied.

Microklimaat

Naast de prehistorische grafheuvels is er bijvoorbeeld een oude postweg over de heide. Dit was eeuwen geleden de belangrijkste route naar Amersfoort. Van recentere datum is de enorme kuil midden in het gebied: de Kuil van Koppel. Hier werden tussen 1930 en 1970 duizenden kubieke meters zand en grind gewonnen, voor de aanleg van wegen en spoordijken. De diepe kuil heeft een microklimaat. Daardoor groeien hier bijzondere planten.

Escaperoom

Speciaal voor groep acht van de basisschool is er trouwens een openlucht-escapespel over al die geschiedenis: ‘Het Mysterie van de Zuiderheide’ (zie gnr.nl/educatie). Zit je niet meer in groep acht? Dan moet je het met deze column doen en lekker zelf op pad gaan!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter