De natuur is niet de plek om uw tuinafval te dumpen. Er belandt, ieder voorjaar weer, ongelooflijk veel tuinafval in onze natuurterreinen. Tuinafval is schadelijk en de gevolgen voor de natuur zijn soms groot. Gooit u toch alstublieft geen tuinafval in de natuur!
Het voorjaar is weer begonnen en iedereen gaat weer heerlijk aan de slag in de tuin. En hoe gemakkelijk is het om uw groenafval in het natuurgebied te dumpen of over de schutting te gooien? Boswachter Mirjam de Hiep: Als we mensen hier op aanspreken krijgen we vaak de reactie “Het is toch gewoon groen en dus ook natuur?” Al dit tuinafval zorgt voor grote problemen. We zijn vaak jaren bezig om de ongewenste woekerende planten weer uit onze natuur te krijgen. Dit kost onnodig veel tijd en geld en gaat ten koste van de bestaande biodiversiteit.
Verrijking van de grond
Tuinafval is rijk aan voedings- en meststoffen en dat hoort nu juist niet thuis in de natuur. Het voedselrijke tuinafval is een walhalla voor planten zoals brandnetels en bramen. Deze planten gaan woekeren en verdringen de zeldzamere planten die thuishoren op de zandgronden.
Exoten in het bos
In tuincentra zijn veel planten te koop die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Als deze planten in de natuur terecht komen noemen we dat exoten. Denk hierbij aan de Japanse duizendknoop en springbalsemien. Deze soorten gaan woekeren en verdrukken de oorspronkelijke planten. Op heel veel plaatsen in de natuur zijn we deze soorten aan het bestrijden. Vaak duurt het jaren om ze weer weg te krijgen.
In de kliko of naar de stort
Help mee de bijzondere planten te behouden in het natuurgebied. Gooi uw tuin en snoeiafval in de groenbak of breng het weg naar een van de GAD-scheidingsstations.