Foto: Tjitske Sluis.
Het is weer herfst, paddenstoelentijd! Wist je dat paddenstoelen het hele jaar door te vinden zijn en niet alleen in het bos? In Nederland komen wel 5.000 soorten voor. De Zuiderheide en Spanderswoud staan in de top van gebieden met veel bijzondere paddenstoelen, maar wie goed kijkt, ziet ze nu overal!
Wat is een paddenstoel eigenlijk?
Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. De schimmel zelf leeft onder de grond in een netwerk van schimmeldraden, ook wel mycelium genoemd. De ene keer groeien de paddenstoelen uitbundiger als de andere keer. Dit is afhankelijk van het weer. Ze zijn gevoelig voor droogte en kou.
Helden voor de natuur
Schimmels zijn cruciaal voor de natuur. Ze ruimen organisch materiaal op, zoals bladeren en takken, en zetten dit om in voedsel en mineralen voor planten. Soms werken schimmels samen met bomen, zoals de vliegenzwam, die water en mineralen naar de boomwortels transporteert in ruil voor koolstof.
Prachtige namen
Paddenstoelen hebben, naast wetenschappelijke namen, ook mooie Nederlandse namen zoals eekhoorntjesbrood, vliegenzwam, weerhuisje, aardappelbovist en parasolzwam. Sommige klinken sprookjesachtig, zoals heideknotszwam, elfenbankjes en heksenboter. Vroeger werden ze, door hun grillige vormen en plotselinge verschijning, geassocieerd met tovenarij, met namen als duivelsbroodrussula en geschubde inktzwam. Al deze soorten vind je ook in het Goois Natuurreservaat.